Buitenland

Veel verzet tegen voorlopig klimaatpact

Het voorlopige klimaatakkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama en een selecte groep landen in Kopenhagen bereikte, stuit op veel verzet. Over het pact is nog niet gestemd in een plenaire zitting van de landen die op de klimaattop in Denemarken zijn vertegenwoordigd.

ANP/AFP/DPA
19 December 2009 07:37Gewijzigd op 14 November 2020 09:25
Het voorlopige klimaatakkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama en een selecte groep landen in Kopenhagen bereikte, stuit op veel verzet. Foto EPA
Het voorlopige klimaatakkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama en een selecte groep landen in Kopenhagen bereikte, stuit op veel verzet. Foto EPA

Kort voordat hij vrijdagavond de top in Kopenhagen zou verlaten, maakte Obama bekend dat de VS, China en enkele opkomende economieën een niet–bindende overeenkomst hadden gesloten over maatregelen tegen de klimaatverandering. In de tekst is opgenomen dat de landen er naar streven op de volgende klimaattop in december 2010 een juridisch bindend document op te stellen. Daarnaast is overeengekomen dat een groen fonds wordt opgericht voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering.De landen hopen binnen een half jaar in Bonn een tussentop te beleggen om de volgende top in Mexico tot een succes te maken. Tot februari kunnen de Europese landen voorstellen indienen, die in Bonn ingebracht zullen worden.

Veel landen en wereldleiders vinden het een gemis dat er geen bindende afspraken zijn gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook op andere terreinen zouden de ambities niet groot genoeg zijn. „We kunnen dit document niet accepteren", zei vertegenwoordiger Ian Fry van de eilandstaat Tuvalu tijdens de nachtelijke plenaire zitting van de klimaatconferentie.

Door de klimaatverandering staat het water de eilandstaat Tuvalu in de Grote Oceaan tot aan de lippen. Tuvalu en andere eilandstaten en landen in Latijns–Amerika willen dat de deelnemers aan de klimaattop vastleggen dat de temperatuur in vergelijking met het pre–industriële tijdperk met niet meer dan 1,5 graden Celsius stijgt. In het voorlopig akkoord wordt van een temperatuurstijging van maximaal 2 graden uitgegaan.

Europese leiders zijn evenmin positief, maar willen het bereikte akkoord toch accepteren omdat er voorlopig waarschijnlijk niet meer inzit. „Het is niet het ambitieniveau waarop we hadden gehoopt", aldus voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zaterdagmorgen. „Maar dit akkoord is beter dan geen akkoord".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze het bereikte compromis zal steunen, maar stelde tevens vast dat het helaas niet is gelukt om in de strijd tegen klimaatverandering bindende verplichtingen vast te leggen voor de nieuwe industrielanden en ontwikkelingslanden.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat de tekst niet perfect is. „Maar als we geen akkoord zouden hebben gehad, zou dat betekenen dat twee belangrijke landen als India en China waren vrijgesteld van een contract".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer