Buitenland

Nederland en de piraterij

Missie Atalanta

18 December 2009 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 09:25

Nederland heeft het marineschip de Hr. Ms. Evertsen voor de kust van Somalië varen, met ongeveer 220 mannen en vrouwen aan boord. Het fregat zou aanvankelijk vlak voor Kerst terugkeren in Nederland, maar door onduidelijkheid over de berechting van de dertien opgepakte piraten was dat niet meer mogelijk. Wellicht komt het schip nu rond Oud en Nieuw terug in Nederland.De Tweede Kamer stemde deze week ondertussen in met een langere bijdrage van Nederland aan Atalanta. Nederland zal tussen half februari en eind juni achtereenvolgens de Hr. Ms. Tromp en de Hr. Ms. Johan de Witt inzetten in de Somalische wateren. De operatie zal naar verachting rond de 5,7 miljoen euro kosten.

Van de aanwezige fracties CDA, PvdA, SP, VVD en PVV was alleen de PVV tegen de missie. De anti-Europese partij was al tegen Atalanta, omdat het om een EU-operatie gaat. Bovendien helpen de missies volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon niet, omdat de piraten zich over een steeds groter gebied verspreiden.

GroenLinks en de ChristenUnie waren niet bij het debat maar steunen de missie ook, zo lieten zij de voorzitter laten weten.


Eerdere kapingen

In de afgelopen twee jaar is twee maal bij Somalië een schip gekaapt dat onder Nederlandse vlag voer: in mei 2008 de Amiya Scan en in mei dit jaar de Marathon. Op beide schepen was overigens geen Nederlandse bemanning aan boord. De Amiya Scan werd bemand door vier Russische officiers en vijf Fillipijnse matrozen, de Marathon door acht Oekraïners.

Naar verluidt is er in beide gevallen losgeld betaald van rond de miljoen euro. Op de Marathon viel bij de aanval door de piraten één dode.

In 2008 rees het aantal gevallen van piraterij dramatisch. Volgens cijfers van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) zijn er in 2008 voor de kust van Somalië in totaal 135 schepen aangevallen, waarvan 44 acties slaagden. Meer dan 600 bemanningsleden werden enige tijd gekidnapt. In de eerste drie kwartalen van dit jaar waren er 193 aanvallen, waarvan 31 succesvol. De laatste kaping betreft een Pakistaans vissersschip, op 8 december.

De Nederlandse koepel van rederijen riep de marineschepen bij Somalië deze week op de uitvalbases van de piraten aan te pakken. „Als dat niet gebeurt, blijft het dweilen met de kraan open,” aldus voorzitter Netelenbos van de koepel. De bestrijding van de moederschepen ligt echter moeilijk, omdat niet altijd duidelijk is om welke schepen het gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer