Nederlandse AEL: Weg met Israël
De staat Israël heeft geen recht van bestaan en dient te verdwijnen. Dat vindt de Nederlandse afdeling van de Arabisch-Europese Liga (AEL). De liga wil in 2006 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
In aanwezigheid van de Belgische moslimleider Abou Jahjah werd zondag het verkiezingsprogramma van de Nederlandse AEL in Utrecht gepresenteerd. De Nederlandse afdeling wordt geleid door de onbekende politicoloog Jamil Jawad (38). Hij is voorzitter van het oprichtingscomité tot het eerste congres in mei. Jawad wil dan plaatsmaken voor een aansprekende leider, die echter nog moet worden gevonden.
In het partijprogramma is opgenomen dat de AEL een democratische en islamitische beweging is. De oprichters zien niets in de islamitische wetgeving (sharia). De grondlegger van de AEL, Abou Jahjah, was zondag minder stellig in zijn afwijzing van de sharia. Ook de jihad keurt hij niet af „want jihad is een islamitisch concept.” De Nederlandse AEL is verder voor een verbod op drugs en prostitutie.
Op uitnodiging van de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en HBO’ers hield Jahjah voor een goed bezette maar niet helemaal gevulde zaal van het Utrechtse Academiegebouw een lezing over het waarom en hoe van de AEL. Zijn publiek bestond vooral uit jonge, zowel mannelijke als vrouwelijke Marokkanen.
De toon was zaterdag al gezet met een artikel in NRC Handelsblad waarin Naïma Elmaslouhi, een van de oprichters, begrip toonde voor leuzen als „Hamas, Hamas, Joden aan het gas.” Ze vindt het „geen effectieve uitspraken, maar ik keur die ook niet af.” VVD-fractieleider Zalm zei in het televisieprogramma ”Knevel op zaterdag” dat het openbaar ministerie zou moeten onderzoeken of ze voor deze uitspraak strafrechtelijk te vervolgen is. „Ik vind dit soort teksten ontoelaatbaar.”
Er hebben zich tot nu toe 300 mensen aangemeld bij de nieuwe beweging. Toch is er ook verzet. Een Turkse deelnemer aan de bijeenkomst van zondag verweet Jahjah iedereen in een hokje te stoppen. „Waarom zo radicaal. Ik ben voor bruggen bouwen”, was zijn kritiek. „Waarom Arabisch-Europese Liga? Je bent toch Belg.” De man kreeg geen antwoord, maar werd door een bewaker weggeleid. Een vrouwelijke moslim zei: „Jij zit straks in België en wij blijven achter met de problemen.”
Voor de ingang van het universiteitsgebouw demonstreerde een groepje Berbers tegen de AEL. De meeste Marokkanen in Nederland zijn Berber en feitelijk niet-Arabisch. Zijn Marokkaanse opponenten beschuldigen Jahjah („Abou nee nee”, scandeerden ze) van Jodenhaat. Ze vinden dat hij het Israëlisch-Palestijnse conflict misbruikt om een schijneenheid te creëren en dat hij tegenstrijdige uitspraken doet over democratie.
Abou Jahjah vindt de vrees voor de AEL niet terecht. „Wij zijn moslimdemocraten.” Maar aanpassing van moslims aan de hier heersende waarden en normen is volgens hem niet nodig. Het regeringsbeleid dat integratie van allochtonen nastreeft, noemde hij zelfs racistisch. „Jullie zijn geen gastheren, want wij zijn geen gasten. Dit is ons thuis. Dus willen wij ook meepraten over de inrichting van het huis.”
CDA-kamerlid Eurlings wil dat de AIVD snel opheldering verschaft over de internationale contacten en financiële bronnen van Abou Jahjah. Deze krant meldde zaterdag dat de veiligheidsdienst AIVD de liga nauwlettend volgt.