Kerk & religie

IKV’er Faber: Patriarch Irak betaald door Saddam

„De Chaldese patriarch van Irak wordt betaald door Saddam Hussein”, aldus Mient-Jan Faber. De IKV-secretaris zei dit zaterdag in het KRO-radioprogramma Kruispunt.

Kerkredactie
3 March 2003 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Faber heeft de patriarch, in Bagdad, zelf niet gesproken. Hij leidt zijn woorden echter af uit gesprekken die hij tijdens zijn bezoek aan Noord-Irak, enkele weken terug, voerde met Chaldese priesters. Voor hen is Saddam Hussein een heilige. Van kritiek op de president willen ze niets weten. De Irakezen die naar het buitenland zijn gevlucht, zijn in hun ogen „economische gelukszoekers.”

Faber, desgevraagd: „Zo gaat het dus. De kerk in Irak wordt gefinancierd door de staat. Ruimte voor kritiek door de clerus is er daarom nauwelijks. Priesters zijn vol lof over het regime. Maar praat je vervolgens met gewone kerkleden, dan hoor je wel wat anders.”

Ter illustratie wijst hij op de chemische aanvallen op de Noord-Irakese bevolking door de troepen van Saddam, in 1988. „Een van de priesters die ik sprak, bestond het om die gewoonweg te ontkennen. Terwijl je, als je daarover dan met gewone mensen praat, de meest dramatische dingen hoort.” Volgens Faber zit in elke kerkdienst een lid van de geheime dienst, die alles noteert.

Pax Christi-medewerker Gied ten Berge noemde de opmerking van Faber over de patriarch tegenover het ANP „een bijzonder akelige suggestie.” Hij verwees naar de vroegere DDR, waar alle predikanten door de geheime dienst werden betaald.

De steun aan de Chaldese kerk is naar zijn mening te verwaarlozen in vergelijking met alle dollars die de Verenigde Staten uitgeven om steun voor hun Irak-beleid te krijgen. „Dan is het een kleine kerk in een groot moslimland. Zij zijn onze partners”, aldus Ten Berge.

Bovendien, zo zei hij, heeft de patriarch zich achter paus Johannes Paulus II gesteld, die kritiek op Saddam Hussein heeft geuit.

Daags na zijn terugkeer uit Irak meldde Faber al dat de hoop op een snelle verdrijving van Saddam Hussein in Irak overheerst. „De meeste mensen voelen dat een eventuele oorlog niet tegen het Iraakse volk, maar tegen het regime is gericht.”

Faber is een van de weinige vredesactivisten die voor een oorlog is. „Er is in dat land zo ontzettend veel aan de hand. De bevolking leeft nu al twintig, dertig jaar in een soort oorlogssituatie. Ze moet daarvan verlost worden.”

Westerse journalisten en hulporganisaties laten zich volgens hem gemakkelijk zand in de ogen strooien. „Van officiële zijde wordt alleen maar vol lof over Saddam en zijn regime gesproken. Iedereen staat onder druk.”

Ongeveer 3 procent van de Irakese bevolking is christen. Velen zijn inmiddels echter het land uit gevlucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer