Binnenland

Omstander loopt net zo veel risico’s

De helft van de vuurwerkslachtoffers die in het ziekenhuis moeten worden behandeld, werd geraakt door het vuurwerk van een ander.

Binnenlandredactie
17 December 2009 12:17Gewijzigd op 14 November 2020 09:24
ROTTERDAM – Een speciale vuurwerkbril beschermt in ieder geval de ogen tegen verwondingen. Door het niet dragen ervan verdwijnt ieder jaar het licht definitief uit zo’n honderd ogen. Ruim de helft van de slachtoffers is omstander. Mensen lopen oogletsel o
ROTTERDAM – Een speciale vuurwerkbril beschermt in ieder geval de ogen tegen verwondingen. Door het niet dragen ervan verdwijnt ieder jaar het licht definitief uit zo’n honderd ogen. Ruim de helft van de slachtoffers is omstander. Mensen lopen oogletsel o

Dat becijferde de stichting Consument en Veiligheid deze week. De organisatie noemde die uitkomst vanmorgen „opvallend.”Mede met het oog op omstanders startte Consument en Veiligheid eerder deze maand de vuurwerkcampagne ”Shit happens”. Daarin krijgt een vuurwerkslachtoffer die ernstig verminkt is in zijn gezicht, zijn billen op zijn gezicht getransplanteerd. Bezoekers van de campagnesite kunnen het filmpje personaliseren en doorsturen.

De campagne is ludiek bedoeld, legt een woordvoerder van Consument en Veiligheid uit. Tegelijk erkent hij kritiek te krijgen op de vorm en het taalgebruik. „Die kritiek komt vooral van mensen die met een educatief oog naar het onderwerp kijken. Die zeggen: Moet dit nou op deze manier?”

Volgens de woordvoerder is humor echter een van de weinige middelen waarbij jongeren kunnen worden bereikt met de boodschap om vooral voorzichtig te zijn. „Jongeren vinden zichzelf vuurwerkexpert. Ze zitten echt niet te wachten op moralisme.”

De aanpak werkt volgens Consument en Veiligheid: sinds 7 december bezochten zo’n 400.000 jongeren de campagnesite shithappens.nl. „Je ziet op internet dat jongeren nu onderling tips gaan uitwisselen naar aanleiding van deze campagne. Niets werkt voor jongeren meer motiverend dan tips van leeftijdsgenoten.”

Desondanks blijft de jaarwisseling –vooral vanwege het vuurwerk– „het grootste risico-evenement in ons land”, concludeerde de Politieacademie enkele jaren geleden al. Vooral rond de jaarwisseling 2007/2008 was sprake van extreem veel schade.

De rijksoverheid hoopt die schade deels te kunnen inperken door spektakelvuurwerk uit België minder makkelijk toegankelijk te maken voor particulieren, zo kondigde ze eerder deze maand aan.

Forse problemen

Overigens zorgt niet alleen vuurwerk steevast voor forse problemen rond de jaarwisseling, maar ook het gedrag van veel burgers, zoals overmatig gebruik van alcohol door met name jongeren op het platteland.

Er zijn nog nauwelijks gemeenten die een verband leggen tussen de jaarwisselingsproblematiek en deze orde- en veiligheidsproblemen, concludeerde onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie in een rapport naar aanleiding van de vorige jaarwisseling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer