Binnenland

Zuid-Holland moet zoetwaterplan herzien

De provincie Zuid-Holland moet alsnog kijken naar een alternatief plan voor de aanleg van een zoetwaterbekken op Goeree-Overflakkee. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Van onze correspondent
17 December 2009 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:23

Het alternatief van akkerbouwer Baars uit Sommelsdijk is 4 miljoen euro goedkoper dan de gekozen variant van de provincie en kost de akkerbouwer minder landbouwgrond.In het huidige, door de Raad van State afgewezen zoetwaterproject moet Baars zijn akkerbouwbedrijf aan de Bekadeweg verplaatsen.

De provincie keurde eerder ten onrechte het bestemmingsplan ”Integrale zoetwatervoorziening” goed. Dat plan maakt voor 37 miljoen euro de aanleg van een zoetwaterbekken en natte natuur van maximaal 200 hectare mogelijk tussen de Gorsweg en de Bekadeweg en ten oosten van het kanaal tussen de Kadeweg en de Oostplaatseweg in Sommelsdijk.

Door een strook grond niet af te graven en door een stuk grond van zijn buurman te kopen kan Baars een kavel van 40 hectare behouden. Dan hoeft hij maar 17 hectare af te staan.

Aan de oostkant van het kanaal ligt ruim 70 hectare landbouwgrond die Baars als compensatie krijgt aangeboden. Daar kan de rest van het zoetwaterproject worden aangelegd.

Baars steggelt al jaren met de gemeente en de provincie over een alternatief plan.

De Raad van State stelt in de uitspraak dat de provincie niet eens serieus op het alternatief van Baars is ingegaan. Dat vindt de raad buitengewoon onzorgvuldig. De bezwaren van projectontwikkelaar Menheerse zijn wel afgewezen. Volgens de Raad van State is Menheerse, initiator van recreatiepark Nieuw Zeeland dat inmiddels eigendom van de bewoners is, geen belanghebbende bij het zoetwaterproject.

In 1999 heeft de voorganger van Menheerse een contract met de gemeente Middelharnis gesloten om in twee fasen zo’n 400 recreatiewoningen te bouwen.

Het nieuwe bestemmingsplan heeft echter de mogelijkheid van de bouw van de laatste 200 woningen onmogelijk gemaakt. Een woordvoerder van de provincie zei eerder dat het niet handig is om dicht bij een zoetwaterbekken waar ook drinkwater uit gewonnen moet worden woningen te bouwen.

Het zoetwaterbekken is nodig omdat de Haringvlietsluizen vaker op een kier komen te staan waardoor het water brakker wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer