Voortgang in coalitievorming
De onderhandelaars van CDA en PvdA, Balkenende en Donner, hebben vrijdag in grote lijnen overeenstemming bereikt over de toekomst van de Melkertbanen, de WAO en het arbeidsmarktbeleid. De informateurs Donner en Leijnse zijn tevreden over de voortgang die deze week is geboekt.
De woordvoerder van de informateurs zei vrijdag dat er op het werkterrein van Sociale Zaken vrijwel een akkoord is. In de komende dagen gaan de informateurs de gemaakte afspraken opschrijven. Over de precieze inhoud deden de onderhandelaars vrijdag geen mededelingen.
Op enkele onderdelen op sociaal-economisch terrein zijn de onderhandelaars nog niet tot elkaar gekomen. Die blijven liggen tot de volgende ronde van besprekingen, die in de week na de verkiezingen voor de Provinciale Staten begint. In die ronde komen de allerlaatste knelpunten aan de orde en ruilen de onderhandelaars diverse pijnlijke dossiers tegen elkaar uit. Op dat moment is ook duidelijk wat precies de financiële beleidsruimte is voor de komende jaren.
Balkenende en Bos vinden dat de onderhandelingen de laatste dagen veel beter verlopen dan eerst. „We hebben onze standaardposities verlaten en zijn nu echt aan het onderhandelen. Er is een duidelijke wil om er samen uit te komen”, aldus Bos. De CDA’er Balkenende bevestigde dat: „We komen elke dag een stap verder.”
Als de onderhandelaars dit tempo volhouden, ligt er volgens de woordvoerder van de informateurs binnen enkele weken een conceptregeerakkoord. De informateurs zeiden begin deze week dat ze daarnaar streven.
Volgende week zullen de onderhandelaars elkaar acht keer ontmoeten. Maandag en dinsdag zullen ze elkaar alleen in de ochtend spreken. In de middagen heeft Balkenende verplichtingen die met zijn premierschap samenhangen. Woensdag en donderdag zijn er drie bijeenkomsten per dag. Woensdagavond vergaderen de heren ook met elkaar en donderdag zullen ze met elkaar lunchen.
Over de onderwerpen die volgende week aan de orde komen is nog niet veel duidelijkheid. Maandag zal het in ieder geval gaan over wonen, ruimtelijke ordening, milieu, landbouw en mobiliteit. Verder zal er een dagdeel over de gezondheidszorg worden gesproken. Dat onderwerp is deze week reeds besproken, maar de meningen erover staan haaks op elkaar.
Over het te voeren financiële beleid in de komende jaren is ook nog geen overeenstemming. Er is nog steeds verschil van mening over de vraag of het financieringstekort in de komende regeerperiode helemaal moet worden weggewerkt of niet. Als er in 2007 geen tekort mag zijn, moet de nieuwe regering minimaal 14,5 miljard euro bezuinigen. „Dat is zeer ingrijpend. We moeten goed nadenken voor we de burgers dat aandoen”, zo zei Bos vrijdag.
Het dagje „op de hei” dat Balkenende voorstelde om meer onderling vertrouwen te krijgen, gaat niet door. „We hebben maar besloten volgende week wat plantjes op de vensterbank te zetten, maar we blijven gewoon op het Binnenhof”, aldus Bos.