„Krimp biedt platteland kansen”
Een stevige herziening van het plattelandsbeleid is noodzakelijk om de kwaliteit van het platteland te verbeteren. Dat concludeert de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) in zijn advies ”Kansen voor een krimpend platteland”.
Het RLG-advies wordt woensdag aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), aan vertegenwoordigers van de tien grootste plattelandsgemeenten en aan de gemeente Elburg.Nieuwe kansen voor het platteland ontstaan vooral door daling van de plattelandsbevolking, aldus de raad. Het platteland krimpt; vergrijzing, bevolkingsafname en daling van het aantal jongeren hebben verstrekkende gevolgen. Zo verdwijnen voorzieningen zoals scholen en daalt de waarde van het onroerend goed.
Dat klinkt negatief, maar deze ontwikkeling biedt het platteland juist ook kansen, zegt de RLG. De toekomst van het platteland hangt volgens de raad sterk af van de manier waarop overheden en burgers op „de uitdaging van de krimp” reageren.
De raad legt een belangrijk deel van de taak om het platteland om te vormen neer bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat zal volgens de RLG het initiatief moeten nemen om de plattelandsvraagstukken op de agenda te zetten.
Uiteindelijk moet het platteland weerbaarder worden. Het gebied moet zich kunnen aanpassen aan sociaaleconomische veranderingen. Ook moet de kwaliteit van de natuurgebieden worden verbeterd en moet er aandacht zijn voor de leefbaarheid op het platteland.
De raad beveelt aan om ruimte te bieden voor maatwerk, om te kunnen aansluiten bij de specifieke vraagstukken in de verschillende regio’s. Verder moeten burgers meer zeggenschap krijgen, „zodat burgers mede-vormgevers kunnen zijn van hun landelijk gebied.”
De Raad voor het Landelijk Gebied is een onafhankelijk adviescollege van regering en Staten-Generaal. De raad richt zich op strategische adviezen op langere termijn en incidenteel op actuele zaken op korte termijn. De RLG geeft alleen adviezen op het terrein van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.