Internationale rechters Bosnië mogen blijven
SARAJEVO/DEN HAAG (ANP/AFP) – De internationale rechters en aanklagers inzake oorlogsmisdaden bij het Staatsgerechtshof in Sarajevo, van wie het mandaat eind dit jaar zou aflopen, mogen drie jaar langer blijven. Dit heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië–Herzegovina, Valentin Inzko, maandag meegedeeld.
De Oostenrijkse diplomaat heeft daarmee de knoop doorgehakt in een al maanden slepend conflict. De Bosnische Serven waren tegen een verlenging van de internationale aanwezigheid bij het Staatsgerechtshof. Dat heeft de minder ernstige zaken wegens oorlogsmisdaden overgenomen van het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag, dat op termijn moet sluiten.De internationale juristen zijn in Sarajevo komen aanschuiven bij hun Bosnische collega’s, mede als garantie voor een eerlijk proces. Nederland heeft tussen begin 2005 en het voorjaar van 2009 raadsheer Paul Brilman van het gerechtshof in Amsterdam gedetacheerd in Bosnië–Herzegovina.
Het Bosnische parlement stemde in oktober tegen een verlenging van het mandaat van de resterende negen ’internationale’ rechters. Inzko heeft nu gebruikgemaakt van zijn bijzondere bevoegdheid om wetten en beslissingen op te leggen aan Bosnië. Het Balkanland wordt al jaren als een soort internationaal protectoraat bestuurd.
De Bosnisch–Servische premier Milorad Dodik en het Servische lid van het dreikoppige Bosnische presidentschap, Nebojsa Radovanovic, hebben gedreigd een referendum uit te schrijven als Inzko het mandaat van de internationale rechters en aanklagers verlengt.
Voor de twee Bosnisch–Servische toppolitici is het Staatsgerechtshof een symbool van de pogingen van de internationale gemeenschap om de zwakke centrale instellingen in Bosnië te versterken. Krachtens het vredesakkoord van Dayton, dat een eind maakte aan de oorlog in Bosnië (1992/95), bestaat het land uit twee entiteiten met vergaande autonomie, Republika Srpska en de moslim–Kroatische federatie.