Verburg laat geiten snel ruimen
Het ministerie van Landbouw wil zo snel mogelijk beginnen met het ruimen van drachtige geiten die besmet zijn met Q-koorts.
Hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe groter de kans dat de geiten niet meer naar het slachthuis kunnen worden vervoerd. Twee weken voor de uitgerekende datum mogen hoogzwangere schapen en geiten namelijk niet meer worden vervoerd.In dat geval moeten ze op het bedrijf worden geslacht. En dat wil minister Verburg (Landbouw) zo veel mogelijk voor zijn. Ze ziet het liefst dat de dieren gewoon naar het slachthuis gaan, om beelden van vrachtwagens met grijpers vol dode dieren –zoals bij de varkenspest- en mkz-uitbraak– te voorkomen.
Verburg sprak maandagmorgen met haar collega Klink (Volksgezondheid) over de vraag of niet-drachtige, besmette schapen en geiten ook moeten worden geruimd.
De bewindslieden willen zo min mogelijk dieren doden, maar tegelijkertijd de volksgezondheid zo goed mogelijk beschermen.
In de afgelopen dagen hebben ze zich uitgebreid laten informeren door deskundigen om maandag de knoop te kunnen doorhakken.
Drachtige geiten en schapen die besmet zijn met Q-koorts worden in elk geval geruimd. Bij elke bevalling komen miljarden Q-koortsbacteriën vrij. Door bevallingen te voorkomen, hopen de bewindslieden verdere verspreiding van de ziekte in te dammen. Ondertussen gaat het testen van dieren op Q-koorts onverminderd door.
Net als Verburg willen geiten- en schapenhouders dat besmette dieren op de normale manier, via het slachthuis, worden geruimd. „Dus geen dode dieren op het terrein”, aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij boerenorganisatie LTO Nederland.
„Het is voor de gezinsleden van de boeren niet zo prettig om die dode dieren op het erf te hebben”, aldus Van Hoof. „De geiten- en schapenhouders zullen zich niet verzetten, maar het wordt wel een heel emotionele operatie.”
Hij stelt dat de realiteit bij de boeren wel aanwezig is. „De volksgezondheid is nu van groter belang dan de dieren.” Hij laat doorschemeren dat als wordt besloten om ook gezonde dieren te ruimen, dat wel op meer verzet zal stuiten.
LTO Nederland heeft na vorige week woensdag twee bijpraatsessies gehouden met de geiten- en schapenhouders: één in het zuiden en één in het noorden. „Die waren bij vlagen erg emotioneel. De mensen zijn zeer begaan met de dieren op hun bedrijf.”
De boeren hebben geen kritiek op hoe de ministeries het probleem aanpakken, aldus Van Hoof. „De kritiek die er is, komt voort uit de humane zorg die ze voor hun dieren hebben.”
Nederland telt volgens LTO Nederland 360 geitenbedrijven met een gemiddelde omvang van zo’n 600 dieren. Van Hoof schat in dat Nederland 220.000 melkgeiten herbergt.
Net nu het kabinet de Q-koorts met het ruimen van duizenden geiten te lijf gaat, overweegt Rusland de import van Nederlands geitenvlees en geitenmelk. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor zondag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. Overigens is de export van geitenvlees naar Rusland beperkt. Het meeste vlees gaat naar Spanje en Noord-Afrika.
In het buitenland zijn verder nog nergens grenzen gesloten voor Nederlands geitenvlees.