CDA en CU, luister naar Mordechai
Het is jammer dat ook andere christelijke partijen zo negatief doen over de minarettenmotie van de SGP, vindt drs. W. J. van Duijn. Nu de druk op christenen toeneemt, moeten ze zich niet ten koste van elkaar profileren.
De afgelopen tijd heb ik verschillende keren moeten denken aan de woorden van Mordechai tot koningin Esther. „Zo zeide Mordechai, dat men Esther wederom zeggen zou: Beeld u niet in, in uw ziel, dat gij zult ontkomen in het huis des konings, meer dan al de andere Joden. Want indien gij enigszins zwijgen zult te dezer tijd, zo zal den Joden verkwikking en verlossing uit een andere plaats ontstaan; maar gij en uws vaders huis zult omkomen; en wie weet, of gij niet om zulken tijd als deze is, tot dit koninkrijk geraakt zijt” (Esther 4:13 en 14).We leven in tijden waarin de antigevoelens richting het christelijke geloof, en vooral uitingen daarvan in het openbare domein, over elkaar heen buitelen. Al langere tijd worden er pleidooien gehouden voor een neutrale staat. Maar in de praktijk blijkt die neutrale staat heel sterk gekleurd te zijn door het neoliberale gedachtegoed. Het adagium lijkt te zijn: iedereen moet vrij zijn, maar dan wel graag zoals wij vinden wat vrij zijn is; anders krijg je die vrijheid niet!
De beoogde neutrale staat blijkt niet zo neutraal te staan tegenover opvattingen die voortkomen uit een eerbiedig luisteren naar de Schrift. Op z’n minst worden die gezien als achterlijk en achterhaald, maar steeds vaker klinkt luid en duidelijk dat deze opvattingen toch echt niet meer kunnen. De marge van de samenleving is net nog een plek waar mensen met dergelijke opvattingen gedoogd worden.
Venijn
De duimschroeven van de AWGB worden aangedraaid, gemeentebesturen weigeren subsidies aan organisaties met een christelijke grondslag, de fora op het wereldwijde web spuwen venijn over die orthodoxe christenen, oh nee, die ”ultraorthodoxe gristenen”. Een partij als de SGP wordt voortdurend in het beklaagdenbankje geplaatst, omdat zij vrouwen zou discrimineren. Terwijl het juist de SGP-mannen zijn die hun vrouwen op handen en in hun hart dragen.
Zelf zie ik geen Bijbelse bezwaren tegen een actieve rol van vrouwen in de politiek. Maar ook ik vind dat de SGP een dergelijke opvatting, waar ik inhoudelijk anders over denk, wel zou moeten mogen hebben. Ook al omdat vrouwen uit de SGP-kring zich helemaal niet gediscrimineerd voelen. Maar vooral omdat men in onze samenleving de ruimte moet hebben om te leven naar hun geloofsopvattingen.
De heftigheid over de minarettenmotie onderstreept bovenstaande ontwikkelingen. Een boemerangeffect lijkt te worden voorbereid, als je de weblog van PvdA-voorzitter Ploumen leest. Zaagt de SGP de tak van de godsdienstvrijheid, waar ze zelf ook op zit, nu zelf door?
Natuurlijk niet. De SGP is voor gewetensvrijheid. Wanneer mensen in iets anders geloven krijgen ze de ruimte om dat geloof te belijden. In de praktijk leidt een dergelijke gewetensvrijheid tot vrijheid van godsdienst. Geloof kan en mag je niet dwingend opleggen. Je kan en mag niet met het zwaard bekeren. Geen geweld vanuit de overheid in deze zaken. Het is een geestelijke zaak.
Kerktoren
Moslims in Nederland moeten in alle vrijheid hun geloof kunnen belijden en onbelemmerd naar hun gebedshuis kunnen gaan. Daar wil de motie ook niets van afdoen. Alleen wordt gevraagd met wijze terughoudendheid om te gaan met een openbare uiting van een cultuur- en historisch vreemd element zoals een minaret in een oer-Hollands landschap met een cultuur die joods-christelijke wortels heeft.
Net zoals het in een islamitisch land mooi zou zijn als christenen niet meer vervolgd worden en soms erger dan dat, maar ook hun geloof vrij zouden mogen belijden. Natuurlijk hoeft in zo’n islamitisch land het gebedshuis geen kerktoren te hebben en een kruis aan de gevel. Als ze maar zonder angst voor vervolging of arrestatie en zonder gevaar van intimidatie daar gemeenschappelijk hun God mogen groot maken.
Islamisering wordt ervaren als een bedreiging, maar volgens mij is dat een kleiner gevaar dan de oplaaiende seculiere antigevoelens ten opzichte van het christelijk geloof. Hoeveel ruimte wordt in de (nabije) toekomst christenen nog gegund om naar hun opvattingen te leven?
Bijvallen
Het is dan verbijsterend en schokkend dat ook andere christelijke partijen niet thuis geven (CDA) of de SGP zelfs beschuldigen van het meten met twee maten en het aantasten van godsdienstvrijheid (ChristenUnie). Een genuanceerde beschouwing door broeder Rouvoet van zijn zusterpartij was meer op haar plaats geweest. Is dat onnadenkendheid en onbedachtzaamheid van Rouvoet door de SGP zo af te schilderen? Of trapt hij de SGP verder van zich af om zo zelf uit de hoek te blijven waar de seculiere klappen vallen?
In dat laatste geval wil ik het CDA en de ChristenUnie de woorden van Mordechai meegeven. Het christelijk volksdeel komt steeds meer in verdrukking. Beeld u niet in dat u, doordat u in het kabinet zit, in de toekomst zal ontkomen aan toenemende antigevoelens van de seculieren. Wie weet zit u juist vanwege deze ontwikkelingen in het kabinet om u krachtig op te stellen en de vrijheid van ook het christelijk geloof te verdedigen tegen deze seculiere bedreigingen en activiteiten. Let op uw zaak!
Laten wij als christenen niet de onderlinge (nuance)verschillen oppoetsen om onszelf in dit soort aangelegen zaken te profileren ten opzichte van elkaar. Laten we als broeders en zusters elkaar niet afvallen maar bijvallen. Dat zal de Naam van onze God alleen maar groter maken.
De auteur is wethouder voor de SGP in Katwijk.