Economie

Arbeidsinspectie legt fors meer boetes op

Ondernemingen zijn in totaal voor zo’n 13 miljoen euro beboet in de achterliggende jaren vanwege gevaarlijke situaties op het werk. Gevaar voor personeelsleden om te vallen of bekneld te raken in machines wordt het meest bestraft.

Redactie economie
28 February 2003 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Alleen al vorig jaar schreven inspecteurs meer dan 2900 boeterapporten uit voor in totaal 5 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvan het Algemeen Dagblad vrijdagochtend melding maakt. Dat is ruim twee keer zoveel als verwacht.

Sinds november 1999 mogen arbeidsinspecteurs direct een boete opleggen. De boete is ingevoerd omdat de veiligheid op het werk nog altijd te wensen overlaat. De meeste ongelukken gebeuren in de bouw en de industrie. Vaak speelt tijdsdruk een rol. In de haast om een klus op tijd af te krijgen, nemen werkgevers en -nemers het dan niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften.

In 2001 kregen 154.000 werknemers een ongeval tijdens het werk. Dat is 4000 ongelukken minder dan het jaar ervoor. Volgens de Arbeidsinspectie hebben de boetes direct effect. In ruim 80 procent van de gevallen zijn bij een nieuw bezoek van de inspecteur aan een bedrijf de tekortkomingen verholpen. De helft van de gestrafte bedrijven zegt de regels sindsdien beter na te leven. Het aantal dodelijke arbeidsongevallen is in twee jaar tijd met een kwart afgenomen tot 75 vorig jaar.

De Arbeidsinspectie heeft 400 inspecteurs in dienst om 700.000 ondernemingen te controleren. Bij levensgevaarlijke situaties kan het werk direct worden stilgelegd. Is de tekortkoming niet direct bedreigend, dan volgde voorheen een lang traject via een proces-verbaal en justitie. Een boete kan de inspecteur echter direct opleggen, maar de hoogte ervan staat vast. Nadat de werkgever de brief met het te betalen bedrag heeft ontvangen, moet hij binnen zes weken betalen. De boete per overtreding varieert van 113 tot 11.250 euro. Bij meer overtredingen geldt een maximum van 45.000 euro. Het opgelegde bedrag schommelt rond de 2000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer