Vogelbescherming stopt verzet Westerschelde
ZEIST (ANP) – Vogelbescherming Nederland stopt haar juridische procedure bij de Raad van State tegen de verdieping van de Westerschelde. De organisatie had de zaak aangespannen om aantasting van de natuur in het Westerscheldegebied te voorkomen. De organisatie liet woensdag weten goede hoop te hebben op volledig natuurherstel als de zeearm wordt uitgebaggerd.
In juli liet de Raad van State de verdieping van de Westerschelde stilleggen. Het was een tussentijdse uitspraak die was gedaan op verzoek van de vogelbescherming. Die had op een voorlopige voorziening gevraagd. De uitspraak leidde tot een rel tussen de Nederlandse en de Vlaamse overheid. Het kabinet besloot later om de Hertogin Hedwigepolder te ontpolderen als compensatie van het natuurverlies dat door de Westerscheldewerken zou worden veroorzaakt.De ontpoldering van de Hedwigepolder levert 300 hectare natuurgebied op. Dat is de helft van het volledige natuurherstel van 600 hectare. De vogelbescherming gaat er nu van uit dat die resterende hectaren ook gevonden zullen worden en heeft daarom de procedure bij de Raad van State gestaakt. Ook de Zeeuwse Milieufederatie is gestopt met procederen.
Dat Vogelbescherming Nederland haar procedure heeft ingetrokken, betekent overigens niet dat de Raad van State geen uitspraak meer zal doen. Volgens een woordvoerster van de Raad hebben de andere partijen die ook tegen verdieping van de Westerschelde procederen, hun zaak niet stopgezet. Het gaat om de Belgische eigenaar van de Hedwigepolder Gery De Cloedt, enkele bedrijven en particulieren. De zaak wordt op 18 december inhoudelijk behandeld. De uitspraak is naar verwachting in januari.
De vogelbescherming zegt zich met alle beschikbare middelen te blijven inzetten voor de biodiversiteit in het Scheldegebied. „We hopen er samen met de overheden uit te komen. Mocht het toch nog spaak lopen, dan zullen we mogelijk opnieuw een procedure beginnen", aldus een woordvoerder van de natuurorganisatie.