Buitenland

Christendemocraten zijn goed bedeeld

Het gaat de christendemocraten in Europa voor de wind. Zij bezetten veel belangrijke posten binnen de EU. Woensdag en donderdag zijn zij in Bonn bijeen voor een congres.

Drs. A. A. C. de Rooij
9 December 2009 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:19
BRUSSEL - De Portugees José Manuel Barroso is begonnen aan een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Foto EPA
BRUSSEL - De Portugees José Manuel Barroso is begonnen aan een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Foto EPA

Zo’n 1500 vertegenwoordigers van aangesloten nationale partijen vergaderen in het gebouw aan de Rijn waarin vroeger het parlement van de Bondsrepubliek zetelde. Tot de aanwezigen behoren de coryfeeën van dit moment: mensen als Merkel, Barroso, Buzek en Van Rompuy. Ook Balkenende is present.De christendemocraten, verenigd in de Europese Volkspartij (EVP), blaken van zelfvertrouwen. Zij zijn goed bedeeld binnen de EU. In ongeveer de helft van het aantal lidstaten leveren zij de premier. In het Europees Parlement vormen zij met 265 van de 732 afgevaardigden de grootste fractie, met aan het hoofd de Fransman Daul.

Binnen de instellingen van de Unie treffen we ze aan op sleutelposities. De Portugees José Manuel Barroso is begonnen aan een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie, de Belg Herman Van Rompuy aanvaardde op 1 december de gloednieuwe baan van vaste voorzitter van de Europese Raad en de Pool Jerzy Buzek verwierf halverwege dit jaar het voorzitterschap van het Europees Parlement.

In deze tijden van economische crisis slaagt centrumrechts er duidelijk het best in zijn aanhang vast te houden. Dat bleek in juni bij de verkiezingen voor het EP. De sociaaldemocraten daarentegen verliezen terrein. Kijk naar de grootmachten. Bij onze oosterburen zijn zij van het regeringspluche verdreven, in Frankrijk kunnen zij geen vuist maken en in Groot-Brittannië belanden zij in 2010 waarschijnlijk eveneens in de oppositiebanken. Op EU-niveau beschikken zij aan de top alleen over de Britse Ashton, die vorige maand is benoemd tot hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid.

De Belgische oud-premier Wilfried Martens (73) krijgt in Bonn mandaat om nog eens gedurende drie jaar leiding te geven aan de EVP. Hij bekleedt de betrokken functie al sinds 1990. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool wordt morgen naar verwachting herkozen tot een van de vicevoorzitters. Zij heeft in die rol vooral tot taak te helpen om de christendemocratie in Oost-Europa verder te ontwikkelen. Zij is trouwens tevens een van de ondervoorzitters van de fractie in het EP.

De sociale markteconomie, een thema waaraan op het congres uitvoerig aandacht wordt besteed, merkt zij aan als een voorname factor voor de electorale aantrekkingskracht in de huidige omstandigheden. „De kern van wat ons bindt, zijn onze waarden. Die staan ook centraal in onze benadering van de economische problemen. Dat spreekt de kiezers blijkbaar aan. Daarom schenken zij ons hun vertrouwen”, zegt Wortmann.

„Aan de ene kant zijn we streng als het gaat om de bescherming van de euro, of de bewaking van het groei- en stabiliteitspact, met regels voor de omvang van de begrotingstekorten. Maar tegelijk staan wij voor een economie waarin ieder mens telt, waarin het een belangrijke opgave is de sociale voorwaarden voor werknemers te waarborgen. We onderscheiden ons daarmee enerzijds van de liberalen, die een bloot kapitalisme prediken, en anderzijds van de socialisten, die veel te veel uit zijn op het behoud van wat geweest is en zich te weinig toekomstgericht opstellen.”

Aan het begrip sociale markteconomie voegt zij nog de aanduiding duurzaam toe. „We moeten nieuwe bedrijvigheid en technologische innovatie bevorderen. Dat biedt veel kansen voor de werkgelegenheid.”

Wortmann erkent dat er binnen de ‘familie’ van christendemocraten verschillen bestaan. „Natuurlijk is dat zo, maar de waarden die ten grondslag liggen aan de samenwerking, zoals vrijheid en verantwoordelijkheid, recht en gerechtigheid, respect en geen discriminatie, zijn breed verankerd in alle lidpartijen. Dus wel verscheidenheid, maar ook een enorme eensgezindheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer