Buitenland

Tientallen gewonden bij protesten Iran

De Iraanse politie is maandag in de hoofdstad Teheran hard opgetreden tegen duizenden aanhangers van de oppositie die betoogden tegen de regering van president Mahmoud Ahmadinejad. Volgens ooggetuigen gebruikten ordetroepen traangas en wapenstokken om de actievoerders uiteen te drijven. Tientallen demonstranten zouden gewond zijn geraakt.

ANP/DPA
7 December 2009 20:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:19
Een gewonde betoger in Teheran. Foto EPA
Een gewonde betoger in Teheran. Foto EPA

Volgens de oppositie zijn er ook waarschuwingsschoten gelost, maar ooggetuigen konden dat niet bevestigen. Betogers scandeerden slogans als „Dood aan de dictator". Meerdere demonstranten zouden zijn opgepakt. Aanhangers en tegenstanders van het islamitische regime gingen met elkaar op de vuist.Iran herdacht maandag op de Dag van Student de dood van drie studenten in 1953. Zij werden omgebracht door veiligheidstroepen van de sjah, die in 1979 ten val werd gebracht. Tegenstanders van het huidige regime grepen de herdenkingsdag aan om de straat op te gaan. Ook eerder dit jaar waren er al massale protesten tegen de herverkiezing in juni van Ahmadinejad, die volgens de oppositie kon winnen door fraude.

De politie arresteerde bij eerdere protesten na die verkiezing honderden mensen; ook vielen er zeker dertig doden. De autoriteiten verboden daarna betogingen van de oppositie.

Ook maandag mocht er niet worden gedemonstreerd. Volgens hervormingsgezinden zijn in de afgelopen dagen tientallen studenten opgepakt. Bovendien heeft het regime internationale media verboden verslag te doen van de protesten. Ook is de toegang tot het internet in Teheran beperkt. E–mailen is niet mogelijk en websites van oppositiefiguren zijn geblokkeerd. Daarnaast zou het netwerk voor mobiele telefonie in Teheran zijn platgelegd om de communicatie tussen aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi te bemoeilijken.

Om rellen te voorkomen, omsingelden honderden agenten de Universiteit van Teheran. Ondanks die voorzorgsmaatregel raakten de ordetroepen daar slaags met actievoerders. Volgens de oppositie hielden ordetroepen betogers tegen die het terrein van de universiteit wilden verlaten. De politie zou zo willen voorkomen dat de studenten elders in de stad gingen demonstreren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer