Productie griepvaccin kan veel sneller
WAGENINGEN (ANP) – Griepvaccins kunnen in de toekomst tot viermaal sneller worden geproduceerd door een nieuwe productiemethode. Dat blijkt uit promotieonderzoek van wetenschapster Manon Cox van de Wageningen Universiteit. Dat maakte de universiteit maandag bekend.
De gangbare productiemethode voor griepvaccins maakt gebruik van bevruchte kippeneieren. Dat kost tijd, aldus Cox. De nieuwe productiemethode maakt gebruik van een baculovirus dat zich in insectencellen vermenigvuldigt. Die insectencellen maken vervolgens HA–eiwitten aan. Na vaccinatie activeren die eiwitten het menselijke afweersysteem tegen het griepvirus. Het baculovirus kan zich bij mensen niet vermenigvuldigen, aldus Cox.De gangbare productie van een vaccin kost gewoonlijk drie tot zes maanden. Ook de productie van het vaccin tegen de Mexicaanse griep nam maanden in beslag. Met de nieuwe methode kan een vaccin binnen 45 dagen in commerciële volumes beschikbaar zijn, aldus de Wageningen Universiteit.
De nieuwe methode is succesvol getest op bijna 3500 proefpersonen. Het vaccin blijkt ook afweer te bieden tegen virussen die genetische veranderingen hebben ondergaan. Het nieuwe vaccin is bovendien ook geschikt voor mensen met een ei–allergie.
Cox verwacht dat de nieuwe productiemethode en het daaruit voortvloeiende vaccin begin volgend jaar officieel worden toegestaan in de Verenigde Staten. Europese goedkeuring kan nog zeker 18 maanden op zich laten wachten, omdat bij de productie ook genetische modificatie komt kijken.
De nieuwe methode zal voorlopig bestaan naast de oude productie met behulp van eieren. In de toekomst zal de oude methode wellicht verdwijnen, aldus Cox. De wetenschapster promoveert woensdag aan de Wageningen Universiteit op haar onderzoek.