Iran wil meer uranium
Iran heeft twintig fabrieken voor de verrijking van uranium nodig om in zijn behoefte aan stroom te voldoen.
Dat heeft het hoofd van het nucleair programma van het land, Ali Akbar Salehi, gezegd. Dat meldde het Engelstalige Press TV zaterdag. De fabrieken moeten even groot zijn als de huidige fabriek in Natranz, in het centrum van het land.
„Wij hebben 20.000 megawatt nodig, dat betekent twintig keer de hoeveelheid brandstof die de fabriek in Natranz kan produceren”, zei Salehi. De installatie in Natranz heeft een capaciteit van 30 ton verrijkt uranium per jaar.Zondag kondigde president Mahmud Ahmadinejad aan dat Teheran nog tien verrijkingsinstallaties wil bouwen. Hij telde de fabriek in Natranz en de omstreden installatie die nu wordt gebouwd nabij de voor sjiieten heilige stad Qom niet mee.
Het bestuur van het Internationaal Atoom Energieagentschap (IAEA) tikte Iran ruim een week geleden op de vingers voor de bouw van die laatste fabriek. De Verenigde Staten en andere landen vermoeden al jaren dat Iran in het geheim aan een atoombom werkt.
Uraniumverrijking is daarvoor een noodzakelijke stap. De regering in Teheran zegt de nucleaire technologie alleen voor vreedzame doelen te gebruiken.
De nog steeds invloedrijke oud-president Rafsanjani heeft de leiders in Iran gisteren beschuldigd van onverdraagzaamheid. Daardoor houden zij de deur voor constructieve kritiek gesloten, zei hij volgens het Iraanse persbureau ILNA tot studenten in de stad Mashad, in het noorden van Iran.
Rafsanjani was president van 1989 tot en met 1997 en geldt als een van de leiders van de oppositiebeweging in het land. Vier jaar geleden legde hij het bij de presidentsverkiezingen af tegen de huidige president, Ahmadinejad. De oud-president riep de politieke partijen gisteren op zich te verenigen en binnen het kader van de wet te werken om „een klimaat van vrijheid te scheppen dat de meerderheid van de bevolking zal overtuigen.”
De Iraniërs vieren vandaag de Dag van de student. De overheid vreest grootschalige rellen, in navolging van de protesten tegen de herverkiezing van president Ahmadinehad in juni en heeft daarom internationale media verboden tot en met woensdag vanuit het land verslag te doen.
De Iraanse autoriteiten hebben gisteren, aan de vooravond van studentendemonstraties, de toegang tot internet geblokkeerd. De maatregelen lijken erop gericht de oppositie te beletten om de bevolking te mobiliseren.
Oppositieleider Mir Hossein Musavi zei op zijn website de betogers te steunen en verklaarde dat zijn beweging nog springlevend is. „Een grote natie kan er niet stilzwijgend aan voorbijgaan dat verkiezingen worden gestolen”, aldus Musavi.