Accountants ook betrokken bij Fortis-claim
UTRECHT (ANP) – De Stichting FortisEffect betrekt bij haar schadeclaim voor gedupeerde beleggers in Fortis ook de accountantskantoren PwC en KPMG. De stichting houdt de accountants medeverantwoordelijk voor verkeerde voorlichting aan beleggers in 2007 en 2008, toen de koers van Fortis dramatisch instortte van iets meer dan 30 euro naar minder dan 1 euro. Dat heeft advocaat Adriaan de Gier van de Stichting FortisEffect vrijdag laten weten.
Volgens De Gier van het advocatenkantoor De Gier Business Law zijn de beleggers van Fortis over een lange periode niet goed voorgelicht over de risico’s die ze liepen toen ze aandelen en andere effecten Fortis kochten. „Dat betrof vooral de zogenoemde subprime hypotheken en de slechte liquiditeitspositie van Fortis. Die risico’s hebben uiteindelijk geleid tot ontmanteling en nationalisatie van grote delen van het Fortisconcern", aldus De Gier.Het advocatenkantoor bereidt namens een groep van ongeveer twaalfhonderd beleggers, verenigd in de Stichting FortisEffect, een schadeclaim voor. De Gier verwacht de claim over ongeveer twee maanden bij de rechtbank te kunnen indienen.
Ook De Nederlandsche Bank is daarin gedaagde partij. Volgens de advocaat heeft De Nederlandsche Bank lange tijd geweten van de grote risico’s maar niet voldoende ingegrepen.
De stichting voelt zich gesteund door een kritisch rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die meldde donderdag dat grote accountantskantoren steken hebben laten vallen bij het controleren van de boeken van Nederlandse financiële instellingen die zijn geraakt door de kredietcrisis. Het betreft de vier grootste accountantskantoren, Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers (PwC). De toezichthouder constateerde in elf gevallen „relevante tekortkomingen".
Volgens de AFM hebben accountants niet altijd goed genoeg gekeken of financiële bedrijven bepaalde bezittingen op de juiste prijs waardeerden in de boeken. Ook hebben ze niet altijd erop toegezien dat de jaarrekening voor gebruikers begrijpelijk was.
De kritiek van de AFM op de accountants is voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vooralsnog geen reden om actie te ondernemen. Volgens een woordvoerder is het rapport gebaseerd op gesprekken die meer dan een jaar geleden zijn gevoerd met de ’big four’ en heeft de kritiek al geleid tot verbeteringen.
PricewaterhouseCoopers zegt de actie van de stichting niet goed te begrijpen. „PwC Nederland is niet de accountant geweest die de jaarrekeningen van Fortis heeft getekend. We hebben dat de stichting ook laten weten. Ze moeten zich wel aan het juiste adres vervoegen", aldus een woordvoerder van PwC in een reactie.
KPMG wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren. „We wachten af wat er gaat gebeuren, voordat we met een reactie komen", zei een woordvoerder.