Splitsing dreigt in baptistenbond
De Baptistische Wereldbond (Baptist World Alliance, BWA), die 43 miljoen baptisten vertegenwoordigt, dreigt in tweeën uiteen te vallen. Oorzaak vormen meningsverschillen met het grootste lidverband, de Bond van Zuidelijke Baptisten (Southern Baptist Convention, SBC) in de Verenigde Staten, met name rond de kwestie Irak.
Al jaren zijn er verschillen in opvatting tussen de Wereldbond en de conservatieve SBC-leiding. De laatste tijd betreffen die vooral de dreigende oorlog tegen Irak: vertegenwoordigers van de zuidelijke baptisten achten die, in tegenstelling tot Denton Lotz, algemeen secretaris van de BWA, gerechtvaardigd.
In de toekomst zullen er mogelijk twee wereldbonden naast elkaar bestaan. Onlangs heeft de SBC-leiding in Nashville besloten vanaf komend jaar een eigen internationaal netwerk van „gelijkgezinde organisaties” op te zetten. Tegelijkertijd verminderen de zuidelijke baptisten hun bijdrage aan de BWA met 30 procent (rond de 120.000 euro) en gebruiken zij dat geld om hun nieuwe initiatief te financieren. Het lidmaatschap van de bond wordt echter nog niet beëindigd.
Op de achtergrond van het conflict speelt ook het door de SBC hevig bekritiseerde besluit om dit jaar de Amerikaanse Coöperatieve Baptistengemeenschap in de BWA op te nemen. Bij die organisatie zijn theologisch gematigde baptisten aangesloten. Het prominentste lid is Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten. Een theologisch beginseldocument van de SBC heeft bij de ”gematigden” wrevel opgewekt. Daarin worden gehuwde vrouwen ertoe opgeroepen zich „deemoedig” onder hun mannen te plaatsen.
Denton Lotz, algemeen secretaris van de BWA, betreurt het dat de zuidelijke baptisten hun financiële bijdrage aan de bond verminderen. Hij doet een appèl op alle baptisten om de BWA „financieel en met gebed” te steunen.
Lotz distantieert zich van de SBC-leiding als het gaat om haar opstelling ten opzichte een oorlog met Irak. In een verklaring getiteld ”Hulproep voor de christenen in het Midden-Oosten” noemt hij anti-islamitische en pro-oorloguitingen van christenen „onterecht en ten hemel schreiend.” Hij wijst erop dat een oorlog in het Midden-Oosten „verstrekkende gevolgen” heeft voor de christelijke zending, daar en elders ter wereld. Volgens hem zullen moslims een oorlog tegen Irak beschouwen als een oorlog tegen de islam. „Christenen zouden niet het zwaard moeten heffen, maar het kruis.”
De zuidelijke baptisten achten een oorlog tegen Saddam Hussein echter gerechtvaardigd. Richard Land, voorzitter van de commissie voor ethiek en godsdienstvrijheid: „De overgrote meerderheid van de baptisten steunt de Irak-politiek van president Bush. Ze gelooft dat de criteria voor een gerechtvaardigde oorlog er liggen. De geschiedenis heeft bewezen dat een appeasement-politiek bij lieden als Hitler en Saddam niet functioneert.”