Economie

EU beboet vanaf 2005

Industriële concerns en energiecentrales moeten vanaf 2005 een boete betalen van 50 euro voor de uitstoot van elke ton kooldioxide waarmee zij de voor hen geldende norm overschrijden. Zij krijgen wel de mogelijkheid om bij elkaar emissierechten op te kopen, volgens een systeem met quota zoals de zuivelsector dat kent.

Van onze redactie economie
24 October 2001 09:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

De Europese Commissie heeft hiertoe gisteren besloten. Zij wil met de regeling een eerste, belangrijke stap zetten op weg naar een vermindering van het broeikasgas kooldioxide in Europa met 8 procent tussen 2008 en 2012. Die doelstelling is eerder dit jaar afgesproken op de speciale klimaatconferentie in Bonn, die onder leiding stond van de Nederlandse minister Pronk.

Het voorstel heeft nog de goedkeuring bij meerderheid nodig van de vijftien lidstaten en van het Europees Parlement. Het ligt in de bedoeling eind volgend jaar, als Denemarken als EU–voorzitter fungeert, de zaak af te handelen, waarna het systeem in 2005 in werking zal treden.

Vanaf 2008 stijgt de boete tot 100 euro. De Commissie wil met behulp van deze aanpak de industrie stimuleren investeringen te doen gericht op het terugdringen van de hoeveelheid CO die zij de lucht inblaast. Als een firma zorgt voor een grotere reductie dan voorgeschreven, mag zij die extra waarde in de vorm van emissierechten verkopen aan een andere onderneming die boven de grens zit. Die loopt daardoor een strafheffing mis.

Binnen het geheel van de EU zijn zo’n 5000 concerns betrokken bij de beoogde maatregelen. Zij veroorzaken 40 tot 45 procent van de totale vervuiling op dit gebied. De chemiesector en de afvalverbranders vallen buiten de bepalingen.

In Bonn is overeengekomen wereldwijd de uitstoot van kooldioxide met 8 procent te verkleinen ten opzichte van de situatie in 1990. Die afname moet gerealiseerd worden tussen 2008 en 2012. De Verenigde Staten doen niet mee aan het klimaatakkoord.

Voordeliger
Eurocommissaris Wallström (Milieu) benadrukte gisteren in Straatsburg in een toelichting dat het bij de ingrepen niet gaat om een extra belasting voor het bedrijfsleven. Zij wijst erop dat partijen door geld te steken in emissiereductie of in het kopen van rechten voordeliger uit zijn dan wanneer zij een boete opgelegd krijgen. Wallström schat de kosten om de uitstoot te beperken op „minder dan 20 euro per ton kooldioxide.” In totaal dient de emissie van CO in Europa in 2012 met 340 miljoen ton te zijn gedaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer