Economie

Beleggers blijven Ahold verkopen

Het vertrouwen van beleggers in Ahold is door de voortdurende onrust over de problemen bij het concern nog steeds niet teruggekeerd. Woensdag sleurde Ahold de Amsterdamse effectenbeurs voor de derde achtereenvolgende dag de diepte in. Donderdagmorgen was er opnieuw sprake van een daling.

Redactie economie
27 February 2003 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Het supermarktconcern ging woensdag met ruim 14 procent achteruit naar 2,80 euro. Rond tien uur donderdagmorgen stond de koers op 2,76 euro. In een paar dagen tijd is Ahold op de beurs gekelderd. Voordat het boekhoudschandaal afgelopen maandag bekend werd, stond de koers nog op 9,71 euro.

De beleggers schrokken na alle problemen woensdag nog extra door de bemoeienissen van Amerikaanse advocatenkantoren en van de Amerikaanse beurswaakhond SEC met de boekhoudaffaire. Verscheidene advocatenkantoren hebben laten weten namens gedupeerde beleggers een schadeclaim in te gaan dienen tegen het in crisis verkerende supermarktconcern. De opgestapte bestuursleden C. van der Hoeven en M. Meurs liggen daarbij ook onder vuur. In Nederland zijn de bekende advocaten Spong en Hammerstein, die ook tegen World Online optraden, inmiddels door gedupeerden benaderd om juridische actie te ondernemen.

Behalve boze beleggers krijgt Ahold ook de financiële autoriteiten achter zich aan. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzoekt de onregelmatigheden bij Ahold-dochter US Foodservice. Ook Ahold zelf zal in het onderzoek worden meegenomen. Bovendien vraagt SEC bij huisaccountant Deloitte & Touche documenten op. Ook de Nederlandse financiële toezichthouder AFM liet doorschemeren een onderzoek in te stellen naar Ahold.

Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is het nog niet zeker dat er een onderzoek komt naar het supermarktconcern. De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) heeft aangifte gedaan wegens handel met voorkennis. Volgens een woordvoerster van Justitie in Amsterdam moet eerst de aangifte goed bestudeerd worden.

De banken en verzekeraars leden mee met de neergang van ’s lands grootste kruidenier. ING heeft 1,6 procent van de gewone aandelen Ahold in handen. Deze 14,9 miljoen stukken zijn de afgelopen dagen een kleine 100 miljoen euro minder waard geworden. Naast de normale stukken heeft de bankverzekeraar 4,4 procent preferente aandelen in portefeuille.

ING bevestigde tevens een van de vijf banken te zijn die Ahold het krediet van 3,1 miljard hebben verschaft. Hoeveel geld ter beschikking is gesteld, wilde een woordvoerder niet zeggen. De afgelopen dagen circuleerden in de media en onder analisten allerlei cijfers over de verliezen die ING had geleden op de aandelen Ahold. Daarop besloot het bank- en verzekeringsconcern woensdag duidelijkheid te geven.

Dat deed Delta Lloyd woensdag ook. De verzekeraar loopt voor ruim 270 miljoen euro risico bij Ahold. De verzekeraar heeft 7,5 miljoen gewone aandelen in bezit. Dochterbedrijf Ohra heeft voor 14 miljoen euro aan obligaties van Ahold. Maandag bezorgde de koersval van Ahold Delta Lloyd een verlies van 29 miljoen euro. De verzekeraar beperkte de schade, omdat het de aandelen voor een deel via optiecontracten had afgedekt.

Het grootste deel van het risico, 182 miljoen euro, zit in de 51,9 miljoen zogeheten preferente aandelen. Die lopen echter alleen gevaar als Ahold failliet gaat. Wat Hoek betreft heeft het gezond maken van Ahold voorrang boven allerlei juridische claims. Daar zullen de (Amerikaanse) aandeelhouders wel anders over denken.

De angst onder Albert Heijn-klanten voor de problemen bij Ahold bleef groot. De medewerkers van de ongeveer 700 Albert Heijn-winkels in Nederland kregen veel meer mensen die hun zegelboekjes wilden inleveren dan gebruikelijk aan de balies. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is het onnodig omdat de uitbetaling van de boekjes niet in gevaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer