Burgemeesters roepen inwoners op: aanmelden voor Burgernet
Inwoners van de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel krijgen donderdag 3 december een brief van hun burgemeester met een oproep zich aan te melden voor Burgernet. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet start in deze gemeenten op 1 januari 2010 in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel.
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernet¬deelnemers een bericht over de afloop van de actie.Aanmelden
In totaal worden circa 43.000 brieven huis aan huis verspreid onder alle huishoudens, ondernemers en postbussen in de gemeenten. Bij de brieven zit een brochure en een aanmeldformulier. Digitaal aanmelden kan echter ook via www.burgernet.nl. Vooruitlopend op deze mailing zijn inwoners de afgelopen maanden via wervingsstands op locale evenementen al geënthousiasmeerd om deelnemer te worden.
Dit heeft nu al geresulteerd in circa 900 burgernetters in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel. Inwoners die zich al hebben aangemeld ontvangen ook de brief van de burgemeester. Die hoeven zich niet opnieuw aan te melden. De aanmeldformulieren staan niet op naam en kunnen ook door huisgenoten of bekenden worden gebruikt.
6000 deelnemers
De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel streven op basis van eerdere ervaringen met Burgernet in de gemeente Ede naar respectievelijk 3200, 2300 en 530 burgernetdeelnemers. Dit komt neer op circa 7,5% van de inwoners ouder dan 15 jaar.
Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 actief in negen Nederlandse gemeenten en telt al zo’n 28.000 deelnemers. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.