Rookverbod leidt niet tot omzetdaling
Invoering van het rookverbod is niet de oorzaak van de omzetdaling in de horeca.
Cafés of restaurants zonder een aparte rookruimte hebben gemiddeld genomen eenzelfde daling als de gelegenheden waar wel een rookruimte is. Dat blijkt uit het rapport ”Een jaar rookvrije horeca” dat minister Klink van Volksgezondheid dinsdag naar de Kamer stuurde.Voorafgaand aan invoering van het rookverbod vreesden tegenstanders dat de maatregel zou leiden tot omzetvermindering van kleine cafés zonder rookruimte. Gemiddeld genomen hebben alle horecagelegenheden te maken met een daling van de omzet, maar die schrijft Klink toe aan de economische recessie. De stijging van het aantal faillissementen in de horeca is vergelijkbaar met die in andere sectoren.
Verder blijkt uit het evaluatierapport dat invoering van het rookverbod leidde tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit voor de 300.000 werknemers in de horeca. De concentratie fijnstof ligt negen keer lager. Door het verbod slaagden ook meer burgers erin te stoppen met hun verslaving.
Op dit moment gedoogt de overheid het roken in kleine cafés en eenmanszaken omdat de rechter bepaalde dat het rookverbod voor deze gelegenheden niet goed is geregeld. Klink onderzoekt nu of bepaalde ventilatietechnieken een alternatief kunnen zijn voor afgesloten rookruimten. Op dit moment beschikt ruim 70 procent van de horecagelegenheden over zo’n voorziening om te kunnen roken. Binnen enkele maanden moet duidelijk zijn of alternatieven soelaas bieden.