Politiek

Steun en hoon voor wens CDA voor EU–vlag

DEN HAAG (ANP) – Het CDA heeft dinsdag zowel steun als hoon over zich gekregen met een voorstel om naast de Nederlandse ook de Europese vlag te hijsen op het Tweede Kamergebouw en andere rijksgebouwen, zoals ministeries. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie.

2 December 2009 07:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:17

Een meerderheid vindt het niet erg om de blauwe vlag met gele sterren te laten wapperen op het Kamergebouw. EU–tegenstander SP schiet elke symboliek van de EU in het verkeerde keelgat. Maar ook de PvdA, VVD en de ChristenUnie vinden het niet op zijn plaats overal vlaggen op te dringen vanwege de gevoeligheid bij de bevolking over de EU.Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) had evenmin behoefte aan de motie, hoewel hij die sympathiek vond. Timmermans wees erop dat een Europese vlag en volkslied juist vanwege het vermeende idee van een superstaat uit het Verdrag van Lissabon zijn gehaald. Het verdrag trad dinsdag in werking.

Volgens CDA–Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel ging het niet om de symboliek maar om mensen een beetje te helpen bij de vorming van een Europese identiteit. De VVD irriteerde zich aan het CDA, omdat de grootste regeringspartij zich richtte op een vlag en niet meer op eerdere suggesties om de EU–begroting te verlagen.

VVD–Tweede Kamerlid Han ten Broeke kwam met een plan de EU–begroting te wijzigen en omlaag te brengen van 141 miljard euro in 2010 naar 68 miljard. De EU krijgt nu geld via de douane, btw–afdracht en een deel van het bruto nationaal product (bnp) van een land. Ten Broeke wil dat lidstaten alleen nog 0,55 procent van hun bnp afdragen. Hij vindt dat eerlijker en solidair.

Timmermans wees erop dat het lastig is tot een verlaging te komen en dat een halvering zeker niet zal lukken. Volgens premier Jan Peter Balkenende gaat het niet zozeer om de hoogte van het budget maar of EU–geld goed besteed wordt.

De SP vond de historische dag geen blijde dag. SP–Kamerlid Harry van Bommel vindt dat aan ’Lissabon’ altijd blijft kleven dat de bevolking niet geraadpleegd is. Van Bommel kreeg wel de handen op elkaar voor zijn verzet tegen een mogelijke EU–belasting op het verzenden van SMS–berichten. Het kabinet is ook tegen een EU–belasting, zei Timmermans. Maar volgens hem was het geen officieel voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer