Jubelstemming op Europese beurzen
De Europese beleggers verkeerden dinsdag in een opperbeste stemming. Zij lieten de onrust over de financiële problemen in Dubai achter zich en profiteerden van positieve cijfers over de Amerikaanse en Europese economie. De koersen gingen in het laatste handelsuur nog extra hard omhoog en de graadmeters sloten met flinke winsten.
De AEX–index boekte een winst van 9,5 punten en sloot op 315,44 punten. Dat is een winst van 3,1 procent. De MidKap–index kreeg er 2,6 procent bij en sloot op 496,34 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs boekten winsten tussen de 2,3 en 2,7 procent.In het laatste handelsuur was er sprake van een kleine rally op de beurzen, onder meer aangejaagd door relatief positieve cijfers over de Amerikaanse economie. Zo bleek de verkoop van huizen die via een voorlopig koopcontract van eigenaar waren gewisseld voor de negende achtereenvolgende maand te zijn gestegen, een van de langste periodes van stijging in jaren. De bouwuitgaven in de VS bleven in oktober gelijk aan die van september.
Al eerder op de dag reageerden beleggers in Europa positief op een onverwachte daling van het aantal werklozen in Duitsland en een iets hoger dan verwachte bedrijvigheid in de industriële sector van de eurozone.
Maar voor de grootste opluchting zorgde de mededeling, maandagavond, van Dubai World, het investeringsfonds dat gebukt gaat onder een schuldenlast van bijna 60 miljard dollar. Dubai World liet weten een deel van de problemen aan te gaan pakken. Het bedrijf gaat firma’s met een gezamelijke schuld van 26 miljard dollar herstructureren. Toen Dubai World vorige week aankondigde voorlopig geen schulden af te lossen, waren beleggers vooral bang voor stroppen in de bankwereld.
Nu blijkt dat de blootstelling aan Dubai van de meeste financiële concerns vrijwel nihil is, konden zij rekenen op flinke koerswinsten. ING kreeg er 4,9 procent bij. Verzekeraar Aegon en bank en verzekeraar SNS Reaal stegen, mede dankzij een gedeeltelijke aflossing van staatssteun, respectievelijk 3,2 en 3,7 procent. Barclays, HSBC, Deutsche Bank en BNP Paribas stegen tot 3,2 procent.
Staalconcern ArcelorMittal (plus 2,7 procent) profiteerde van stijgende grondstofprijzen. Zo bleef de koperprijs in de buurt van het hoogste peil in ruim een jaar en kostte goud bijna 1200 dollar per ounce. Aandelen Shell werden in Amsterdam 2,1 procent duurder. De koers volgde de olieprijs die met 1,8 procent opliep tot 78,65 dollar per vat.
De dollar verloor dinsdag verder aan waarde. Op de valutamarkt was de euro 1,5095 dollar waard in vergelijking met 1,4985 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.