Politiek

Kabinet laakt minaretverbod

De Zwitsers zijn voor een verbod op de bouw van minaretten. Het Nederlandse kabinet reageert sceptisch. „Zeer bedroevend.”

Redactie politiek
1 December 2009 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

De Zwitserse bevolking sprak zich zondag via een referendum in meerderheid uit voor een bouwverbod voor minaretten.„Zeer bedroevend”, reageert minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. „Ik hoop dat dit nooit in Nederland gebeurt. Ik ben blij dat wij geen beslissend referendum hebben”, aldus Ter Horst maandag in de marge van een bijeenkomst met haar EU-collega’s in Brussel.

Ter Horst, die benadrukte ook namens haar collega Hirsch Ballin van Justitie te spreken, vindt dat de Zwitserse bevolking religie verwart met aanslagen en andere uitingen van agressie. Ze onderstreepte dat ook de Zwitserse regering, die maandag de EU officieel op de hoogte heeft gesteld van de uitkomst van het referendum, het minaretverbod afwijst. „Er is een verschil tussen wat het volk wil en wat de regering wil.”

Ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken reageerde sceptisch op de uitkomst van het Zwitserse referendum. Een verbod op de bouw van minaretten is volgens hem mogelijk in strijd met de vrijheid van godsdienst en de mensenrechten. Daar valt niet aan te tornen, zo liet hij maandag weten.

Verhagen vindt dat de overheid beperkingen mag opleggen als de godsdienstvrijheid volledig is gegarandeerd. Het gaat bijvoorbeeld om bestemmingsplannen of bouwvormen. Maar een beperking mag niet zomaar opgelegd worden. Daar gelden regels voor die zijn vastgelegd in internationale mensenrechtenverdragen. Ook Zwitserland heeft een aantal verdragen ondertekend.

De Tweede Kamer zou dinsdagmiddag stemmen over een motie van SGP’er Van der Staaij. Daarin roept hij de overheid op om in gesprekken met migranten­organisaties en gemeentebestuurders „te bevorderen dat wijze terughoudendheid in acht wordt genomen” ten aanzien van de plaatsing van opvallende schotelantennes en de bouw van grote moskeeën en minaretten.

De SGP krijgt waarschijnlijk geen meerderheid achter zich. Hoogstwaarschijnlijk zullen PVV en VVD de motie steunen. De ChristenUnie had dinsdagmorgen nog geen besluit genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer