Tv-herinneringen aan Saddam
Iraakse tv-kijkers zijn de afgelopen dagen verrast door een schim uit het verleden. Op het scherm verscheen het gehate of geliefde maar altijd overbekende gelaat van Saddam Hussein. De beelden bleken te worden uitgezonden door een mysterieuze satellietzender genaamd al-Lafeta (De Banier) of al-Arabi (De Arabier).
Het station, waarvan de uitzendingen vrijdag voor het eerst te zien waren, was maandag al niet meer te vinden, maar dit was volgens de voorzitter van het zogeheten ”Saddamkanaal” te wijten aan een technisch probleem. Het signaal zou te zwak zijn geweest en hij beloofde hoogwaardiger technologie en terugkeer voor het komende weekeinde.De uitzending van vrijdag viel volgens de Arabische kalender samen met de verjaardag van Saddams executie in 2006, de eerste dag van Eid al-Adha, een belangrijk driedaags islamitisch feest. Het is onbekend wie de geldschieters van het station zijn, maar aangenomen moet worden dat het gaat om aanhangers van Saddams ontbonden, soennitische Ba’athpartij.
Het station was in de gehele Arabische wereld te zien. Het zond voornamelijk foto’s van Saddam uit, ondersteund door geluidsopnamen van de dictator. Omroepers of commentatoren ontbraken.
De leiding van het station is volgens eigen zeggen in handen van Mohammed Jarbua, een Algerijn die gevestigd is in Damascus. Jarbua ontkende met klem geld te ontvangen van ba’athisten en zei dat het station uitzendt vanuit een locatie in Europa, maar hij wilde niet zeggen waar.
Volgens Jarbua verzorgt het station uitzendingen voor Irakezen en andere Arabieren die „naar zijn (Saddams, red.) bewind terugverlangen.” Al-Lafeta zou negen maanden geleden in Libanon zijn begonnen en werknemers tellen in Syrië, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.
Een Jordaanse ba’athist, Ziad Khassawneh, zei dat welgestelde Irakezen in Libanon, Syrië en Saudi-Arabië achter het station zitten. Een andere bron bij de Ba’ath in Jordanië zei dat de zender in Libië zit en in handen is van volgelingen van Izaat Ibrahim al-Duri, onder Saddam de tweede man in Irak. Zijn verblijfplaats is onbekend.
Volgens een satellietexpert wisselde het station vaak van golflengte en worden meerdere satellietdiensten gebruikt. Zo zond het uit met behulp van het in Bahrein gevestigde Noorsat en een door Eutelsat geleid Europees consortium genaamd NileSat.
Intussen meldden Iraakse ministeries gisteren dat in november minder dan negentig burgers in Irak bij geweld om het leven zijn gekomen. Het is een van de laagste maandelijke sterftecijfers sinds de invasie in 2003.