Kerk & religie

CGK confereren met GKV en NGK

De traditionele ambtsdragersconferenties van de Christelijke Gereformeerde Kerken staan dit jaar ook open voor gereformeerden vrijgemaakt en Nederlands gereformeerden. Ambtsdragers uit deze kerken zijn voor het eerst uitgenodigd. Op de eerstvolgende conferentie in Amersfoort, op 5 april, zullen twee sprekers uit deze kerken het woord voeren.

Kerkredactie
26 February 2003 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Thema van de conferentie is: ”Hoe stellen wij ons voor om in de toekomst Kerk van Christus te zijn?”. D. Koole, voorzitter van het christelijke gereformeerde Landelijk comité van ouderlingen- en diakenenconferenties, zegt niet de indruk te willen wekken dat het comité het werk van deputaten eenheid wil overdoen noch bestaande samensprekingen en contacten wil doorkruisen of stimuleren. Het initiatief is volgens hem ontstaan vanwege bezorgdheid over de wereldsituatie en de ontwikkelingen binnen kerk en samenleving in Nederland, die „zeer ernstig” zijn. In een begeleidend schrijven stelt het comité dat al enige tijd de gedachte leeft „dat het goed zou zijn om samen met de ambtsbroeders van die geloofsgemeenschappen waaraan wij ons kerkelijk en geestelijk verwant voelen en waarmee op plaatselijk niveau banden worden onderhouden, na te denken over de vraag: Hoe stellen wij ons voor om in de toekomst Kerk van Christus te zijn?”

Tijdens de conferentie zal drs. J. M. Batteau, gereformeerd vrijgemaakt predikant te Scheveningen, spreken over de vraag hoe de kerk zich dient te verhouden tot de wereldgodsdiensten, in het bijzonder de islam. Daarbij stelt hij de vraag aan de orde of reformatorische kerken voldoende toegerust worden en of met name onze kinderen op gerichte en evenwichtige wijze wordt bijgebracht hoe in de toekomst vast te houden aan de uniciteit van het christelijk geloof.

Dr. A. van der Dussen, Nederlands gereformeerd predikant te Eindhoven, tevens verbonden aan het instituut voor theologische studiebegeleiding van de Nederlands Gereformeerde Kerken, zal spreken over de positie van de kerken in de samenleving in brede zin. De vraagstelling richt zich vooral op de geloofwaardigheid van de kerk naar buiten toe. Maken de moeiten rond het nu al zo lang zeurende SoW-proces en de eindeloze discussies over wat scheidt, bindt en weer ontbindt, binnen de kleine oecumene, het Evangelie tegenover „hen die buiten zijn” niet volstrekt ongeloofwaardig? Zijn we niet dringend toe aan bezinning op de vraag hoe we naar de wereld toe eenduidig en overtuigend met de boodschap van het Evangelie moeten overkomen?

De christelijke gereformeerde predikant M. C. Mulder uit Goes zal ten slotte ingaan op de vraag of de „eschatologische verwachting” nog wel in het vocabulaire van Christus’ Kerk een plaats heeft.

Ds. P. den Butter, christelijk gereformeerd predikant in Middelharnis en redactielid van het blad Bewaar het Pand, ziet weinig heil in de nieuwe opzet van het comité. Het komt op hem een beetje „drammerig en drijverig” over. Hij verwijst naar de synoden van de CGK waar aarzeling is uitgesproken over verdere samensprekingen met de vrijgemaakten, terwijl richting de Nederlands gereformeerden al in 1998 pas op de plaats werd gemaakt. Ds. Den Butter vindt dat er genoeg werk „binnenshuis” te doen is. Hij is bevreesd dat mensen uit de richting van Bewaar het Pand de ambtsdragersconferenties nog meer zullen mijden.

Koole verwacht echter een „stampvolle kerk.” Iedereen wordt uitgenodigd, zegt hij, ook de kring rond Bewaar het Pand. Hij zou het jammer vinden als mensen uit de rechterflank van de Christelijke Gereformeerde Kerken zouden wegblijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer