Politiek

Grinniken

Sinterklaas is weer in het land. Niet alleen burgemeesters en wethouders van heel veel gemeenten hebben daar ‘last’ van, zijn komst laat ook politiek Den Haag nooit onberoerd. Op de pakjesavond vergadert de Tweede Kamer normaliter nooit. Nu is dat overigens dit jaar geen punt omdat dit keer 5 december op zaterdag valt.

Redactie: Gerard Vroegindeweij
30 November 2009 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

De ChristenUnie-Kamerleden Orthega-Martijn en Voordewind zijn vooral bezorgd over de chocoladeletters die sint dit jaar uitdeelt, zo bleek enkele weken geleden uit schriftelijke vragen die de twee stelden. Slechts 15 procent van alle letters is duurzaam geproduceerd. Wat vindt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken daarvan, zo wilden de CU-Kamerleden weten. De bewindsman is al helemaal in de sfeer van 5 december, want hij antwoordde in dichtvorm, zo bleek eind vorige week.„U heeft mij onlangs vragen gesteld./ Welnu, de Sint heeft mij verteld:/ „Over eerlijke letters van chocola,/ Weet dat ik voor duurzaam ga!/ Het duurzame aanbod van cacao op dit moment,/ Bedraagt nu nog maar zo’n vijftien procent./ Dit is niet een zaak waar ik me voor geneer,/ Want het lijkt laag, maar wordt al meer./ Veel producenten doen hun best,/ En via de winkeliers volgt de rest./ In de Ronde Tafel en in het IDH/ Op naar 100 procent duurzame chocola!”

Het gerucht gaat dat ze er zelfs bij de SGP om moesten grinniken.

Predikante

Anderhalf jaar geleden beleefde het ChristenUniecongres een primeur. De vele honderden aanwezigen werden tijdens de meditatie aan het begin van de bijeenkomst toegesproken door een vrouwelijke predikant, namelijk ds. Jeannette Westerkamp, de eerste vrouwelijke predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken. Ze is werkzaam onder jeugdige gevangenen.

Dat in de meeste kerkelijke gemeenten waarin de ChristenUnie haar leden heeft het dragen van het ambt van predikant door een vrouw als niet-Bijbels wordt, beschouwd, weerhield de partijtop er niet van tot deze stap over te gaan. Het was wel opmerkelijk dat partijleider Rouvoet in zijn speech de predikante weliswaar met instemming aanhaalde, maar niet sprak over ds. Westerkamp, maar over mevrouw Westerkamp.

Blijkbaar hebben niet veel ChristenUnieleden geprotesteerd tegen deze gang van zaken, anders had het ChristenUniebestuur het vast niet aangedurfd om voor het jubileumcongres van de partij op 30 januari volgend jaar opnieuw een vrouw uit te nodigen om een meditatie te verzorgen. Dit keer gaat het om ds. Arenda Haasnoot, vicevoorzitter van het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland, zo meldde het Nederlands Dagblad vorige week als eerste.

Ds. Haasnoot is overigens geen vrijzinnige binnen de Protestantse Kerk. Ze komt van oorsprong uit de gereformeerde kerk van Katwijk en die is in vergelijking met vele anderen gereformeerde kerken in het land behoudend. Ze zou veel sympathie hebben voor het Evangelisch Werkverband in haar kerk en dat past natuurlijk weer prima bij opvattingen van veel ChristenUnieleden.

Zou de acceptatie van vrouwen in de politiek er op den duur toe leiden dat ook vrouwen als ambtsdrager in de kerk niet op Bijbelse bezwaren stuiten? Het lijkt erop. Onlangs was er een vrouwelijke ChristenUniewethouder die bij de sluiting van een huwelijk als ambtenaar van de burgerlijke stand strijdvaardig riep: „Nu de kerk nog!”

Carrière

Waar is staatssecretaris Dijksma van Onderwijs haar politieke carrière gestart? Die vraag stelde de bewindsvrouw zichzelf vorige week tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de medezeggenschap. De Kamerleden zouden mogelijk kunnen denken dat dit was in 1994 toen de 23-jarige Dijksma in de Kamer kwam. PvdA’ers zouden kunnen vermoeden dat het in 1991 was, toen Dijksma eerst algemeen secretaris en al snel daarna voorzitter werd van de Jonge Socialisten.

Maar dat blijkt allemaal niet te kloppen. Dijksma begon haar carrière in een leerlingenraad van de rijksscholengemeenschap Kamerlingh Onnes in Groningen. Ze wilde toen graag de overstap maken naar de medezeggenschapsraad van de school, zo deelde ze mee tijdens het overleg. Maar dat verliep niet zo gladjes als de opmars die Dijksma in Den Haag maakte.

De jonge Sharon moest het toen opnemen tegen een jongen in de klas die bij een discotheek werkte. „Hij beloofde iedereen gratis toegang als ze op hem zouden stemmen. Dat verloor ik dus glansrijk. Overigens is het wel goed gekomen met mij en ook met die medezeggenschapsraad overigens.”

De bewindsvrouw hield geen psychische beschadigingen over aan de affaire, zo bleek uit alles, want ze vertelde het vol enthousiasme en met een brede glimlach. Eerder heeft het haar gevormd: „Toen heb ik een lesje geleerd in nederigheid.”

GV

Agenda

De Tweede Kamer gaat deze week verder met de behandelingen van de afzonderlijke hoofdstukken uit de rijksbegroting voor 2010. Woensdag is de eerste termijn van de begroting van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de orde. Ook spreekt de Kamer die dag in eerste termijn over de begroting van het ministerie Van Defensie. Tot slot komt woensdag de begroting voor Koninkrijksrelaties aan de orde. Die wordt woensdag ook afgehandeld. De donderdag is gereserveerd voor de afhandeling van begrotingsbesprekingen over Landbouw en over Defensie.

In commissieverband rondt de Kamer woensdag een discussie over de Abortuswet af. De eerste termijn van het debat vond twee weken geleden plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer