Toelichting op vergoeding tijdelijke korpschef Politie Twente
RTL Nieuws heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur inzage verkregen in alle vaste vergoedingen en van alle declaraties van korpschefs en hun plaatsvervangers. Het gaat om het jaar 2008 en de eerste zes maanden van 2009. Ook de politie Twente heeft die informatie verstrekt over korpschef (tot 31 december 2008) Piet Deelman, plaatsvervangend korpschef Roel ter Schure en korpschef ad interim Miriam Barendse.
RTL Nieuws presenteert de vergoeding van tijdelijk korpschef Barendse als opvallend en uitzonderlijk en voegt daar re-acties aan toe van de vakbond en de politiek.Mevrouw Barendse is begin januari 2009 aangezocht als tijdelijk waarnemer voor de vertrokken korpschef Deelman. De voornaamste reden voor de keuze van een interim korpschef lag in de behoefte aan continuïteit van bezetting in de korps-leiding. Het korps is in 2008 omvangrijke interne veranderingen gestart die ook in 2009 nog invulling moesten krijgen.
Ook was en is het korps bezig met de implementatie van landelijke projecten. Het Regionaal College en het manage-mentteam van politie Twente wilden daarom voor deze periode direct na het ver-trek van de vorige korpschef over een tijdelijke korpschef beschikken.
Mevrouw Barendse is voorgedragen door Politietop Divers van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Zij heeft tot 2007 gewerkt voor de politie Utrecht, in haar laatste functie als plaatsvervangend korpschef. Daarna heeft zij dat korps verlaten en is zij een eigen bureau voor organisatieadvies en interim-management gestart.
De politie Twente heeft haar als externe ingehuurd om voor een korte periode van enkele maanden als korpschef ad interim te functio-neren vanaf 1 februari 2009. Tegelijkertijd is gestart met de werving van de nieuwe korpschef. Na overleg met BZK en na een marktverkenning is een ver-goeding afgesproken van € 1.400 per dag, een tarief dat in overeenstemming is met wat BZK hanteert voor de inhuur van externen.
Daarbij factureerde me-vrouw Barendse vier dagen per week, terwijl zij zeven dag per week als korps-chef inzetbaar was. Dit tarief is inclusief alle lasten en risico’s van de zelfstandig interim-manager, zoals loonbelasting en risicopremies (pensioen, verzekeringen, ondernemingsrisico).
In de loop van februari 2009 is er voor gekozen over te gaan tot een tijdelijke aanstelling in vaste dienst. Daardoor werd gegarandeerd dat de tijdelijk korps-chef haar wettelijke bevoegdheden kon uitoefenen. Na het afwikkelen van enkele formaliteiten is vanaf 1 april 2009 overgegaan op een tijdelijke aanstelling met een salaris gelijk aan dat van de vorige korpschef van het korps, inclusief de vergoedingen voor piket en werving en behoud.
Dit is ook terug te vinden in de stukken die aan RTL Nieuws zijn verstrekt. Deze tijdelijke aanstelling heeft ge-duurd tot 1 oktober 2009, de datum waarop de huidige korpschef aan de slag is gegaan. Gedurende die periode heeft Miriam Barendse geen declaraties meer ingediend.