Verkering maak je niet uit per sms
Jongeren zitten niet aan een lijntje. Ze experimenteren op internet buiten het blikveld van hun ouders. Het geweten van een jongere moet dan zijn ontwikkeld.
Dat zei Sarina Brons-van der Wekken vrijdag tijdens een congres van Mediawijzer dat een brochure presenteerde over het gebruik van mobieltjes. Brons reageerde op de vraag hoe in de opvoeding de verhouding moet zijn tussen controle en gewetensvorming. Er moet volgens haar meer aandacht zijn voor gewetensvorming, „want op een gegeven moment moet je je kinderen vrijlaten. Belangrijk is veel met hen te praten over waarden en hen verantwoordelijkheid te geven.”Tien jaar geleden hadden nog weinig mensen een mobiele telefoon. Inmiddels zijn er 20 miljoen in Nederland. Twee jongeren vertelden over hun mobieletelefoongebruik. Laura Schiphorst: „Ik kreeg mijn eerste telefoon toen ik naar de middelbare school ging. Goedkoop internetten met mijn gsm? Ik zou dat het liefst gratis doen. Een filter heb ik niet nodig, ik zit eigenlijk nooit op verkeerde sites.” Helene van de Starre: „Internetten op zo’n klein telefoonschermpje lijkt me niks. De zaal wil ik de tip geven niet al te streng te zijn voor kinderen.”
Mediaopvoeding is niet alleen een taak van ouders, zei Remco Pijpers, directeur van de stichting Mijn Kind Online. Ook de industrie heeft volgens hem een taak: „Bijvoorbeeld in het tegengaan van misleidende reclame voor ringtoneabonnementen. Het is voor ouders steeds moeilijker hun pubers in de gaten te houden. Ze hebben wel een rol op het gebied van gewetensvorming. Gisteren sprak ik een negenjarig jongetje dat zijn verkering per sms had uitgemaakt. Kinderen moeten een etiquette aangeleerd krijgen. Maar ouders moeten zich ook bewust zijn van hun voorbeeldfunctie: ga niet je mail lezen als het rode lampje op je Blackberry knippert terwijl je met je kind op schoot zit.”
Gebruik en misbruik van de mobiele telefoon liggen dicht bij elkaar, stelde Steef Post, mediator, (team)coach en interim-manager. „Jongeren zijn kwetsbaar. Ze zijn als een bootje op de zee van deze tijd. Bescherming raken ze steeds meer kwijt. De duivel gebruikt alle middelen om kostbare tijd af te pakken.”
Hans Appel, hoogleraar computerscience: „Waarom moet je moderne communicatiemiddelen zien als dingen van de duivel? Nieuwe technologie kun je ook positief inzetten. Waarom onderzoeken jullie niet hoe je ze positief kunt inzetten? Games over de Bijbel, bijvoorbeeld?”
Een „bevlogen ict’er” uit de zaal reageert. „Ik zie de mooie kanten van ict, maar ook de gevaren. Ik ben wel eens verdrietig als ik zie wat mijn zoon bekijkt.” Een ander: „Ik ben het met Appel eens dat technologie positief inzetbaar is. Denk maar aan Evangelieverkondiging. Maar we moeten de gevaren niet uit het oog verliezen. Het is verkeerd als je je kinderen niet beschermt en internet bewust niet filtert.”
Een advies aan ouders die te maken hebben met dwarse pubers? Pijpers: „Laat kinderen merken dat ze ertoe doen. Op hun achttiende waarderen ze de preken van hun ouders in hun pubertijd.” Brons: „Ga naast je kinderen staan en ga met ze in gesprek. Laat merken dat je van ze houdt.” Post: „Geef grenzen, want die werken, voer gesprekken, getuig en bid.”
twitter.com voor een verslag van de conferentie op Twitter (zoekterm #mediawijzer).