„Seksuele opvoedingvan jongens ondermaats”
Er is meer aandacht nodig voor seksuele vorming bij jongens.
Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid in de beleidsbrief Seksuele Gezondheid die ze vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.Het ontbreekt veel jongens, aldus de PvdA-bewindsvrouw, aan „voldoende feitelijke kennis over seksualiteit en relationele aspecten.”
Ze wil daarom bevorderen dat zij evenzeer als meisjes beseffen „verantwoordelijkheid te dragen voor seksuele relaties.”
Bussemaker maakt hiervoor vanaf 2010 geld vrij, onder meer voor een campagne over seksuele weerbaarheid. Daarin komt speciale aandacht voor de seksuele vorming van jongens. Daarmee moeten problemen als seksuele dwang en ongewenste zwangerschappen worden voorkomen.
Naast de problemen bij de seksuele vorming van jongens in het algemeen, zijn er volgens Bussemaker relatief veel problemen op het gebied van seksuele gezondheid bij allochtonen. Zo hebben Turkse en Marokkaanse jongens volgens haar meer te maken met seksuele dwang. Ook noemt ze in dit verband de problemen rond loverboys, meisjesbesnijdenis, beperkingen in vrije partnerkeuze en geweld tegen homo’s.
Omdat bestaande inspanningen om dit aan te pakken nog te weinig hebben opgeleverd, krijgen de GGD’s er jaarlijks 1 miljoen euro bij om samen met plaatselijke organisaties deze jongeren beter aan te spreken. Verder wil Bussemaker meisjes weerbaarder maken om met de druk van onder meer loverboys om te kunnen gaan, zodat de kans kleiner wordt dat zij slachtoffer worden.
Bussemaker schrijft daarnaast dat in de afgelopen honderd jaar het denken over seksualiteit, relaties en liefde in Nederland sterk is veranderd.
Vooral de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig zorgde volgens de PvdA-bewindsvrouw voor een trendbreuk in het denken over seksualiteit en relaties. „Seksuele normen werden veel ruimer. Alles leek te mogen.”
Volgens Bussemaker gaat het tegenwoordig met een groot deel van de Nederlanders echter goed „als het gaat om seksuele gezondheid en de zorg die we daarvoor in ons land hebben geregeld.”
Wel vind ze dat scholen meer aandacht moeten besteden aan seksuele gezondheid. Ook wil ze meer gaan doen aan de problemen die zieken en gehandicapten met seks ondervinden.