Binnenland

Islaminstituten in Nederland

Onder druk van de actualiteit opereren islamwetenschappers meer dan voorheen in bredere verbanden. Een overzicht van de wetenschappelijke islaminstituten in Nederland.

Binnenlandredactie
27 November 2009 15:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:15

ISIMHét Nederlandse islaminstituut was tot dit jaar het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM). In dat instituut werken de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen samen. Dat leverde werk van topkwaliteit op, daar waren vriend en vijand het over eens. Per 1 januari trokken drie van de vier universiteiten zich echter terug, waarop de stekker uit het ISIM werd getrokken. Geldgebrek was de achterliggende oorzaak.

ISIS

Officieel start per 1 januari 2010 de Interuniversitaire Onderzoeksschool voor Islamstudies (ISIS), met een forse subsidie van minister Plasterk. Acht Nederlandse universiteiten doen mee met de ISIS, dat minder dan het ISIM onderzoek verricht en vooral een platform wil zijn dat kansen biedt aan promovendi en al gepromoveerde onderzoekers. Directeur is prof. Buskens van de Universiteit Leiden. Zijn VU-collega prof. Sunier is voorzitter van het bestuur.

Lucis

De Universiteit Leiden heeft daarnaast als enige Nederlandse universiteit een eigen onderzoeksinstituut over de islam op poten gezet: het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (Lucis). Dat instituut werd vorige maand officieel geopend in aanwezigheid van onder meer burgemeester Cohen van Amsterdam en een van de islamadviseurs van de Amerikaanse president Obama. Lucis richt zich specifiek op het beschikbaar stellen van zijn kennis voor het debat in de samenleving. Directeur is, evenals bij de ISIS, prof. Buskens.

Visor

Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een eigen onderzoeksinstituut, maar dat behelst alle religiestudies, waaronder de islam. Dit VU Institute for the Study of Religion, Culture and Society (Visor) noemt zich met meer dan 130 medewerkers „het grootste onderzoeksinstituut voor de studie van religie in de wereld.” De eerste leerstoel van het Visor wordt bekleed door prof. Sunier, die vanmiddag zijn oratie hield.

Babylon

Babylon is het centrum voor studies naar de multiculturele samenleving van de Universiteit van Tilburg en is in 2002 opgericht. Onderzoekers binnen Babylon zijn onder meer de Tilburgse islamwetenschappers prof. Beck, prof. Shadid en dr. De Ruiter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer