Consument

Weg met de pamperbergen

Bij al de vreugde om de geboorte van haar eerste kleinkind had de schoonmoeder van Ineke de Jong uit Alblasserdam „één groot verdriet”: haar schoondochter had besloten om wasbare luiers te gaan gebruiken in plaats van pampers. „Ze kon niet begrijpen dat ik me die ellende vrijwillig op de hals zou gaan halen.”

27 November 2009 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:15

De herinneringen aan het katoenen luiertijdperk zijn bij de meeste vrouwen niet al te positief. Ze ruiken weer de geur van de luieremmer en voelen de angst om met de grote speld in het lieve babybuikje te prikken – om nog maar niet te spreken over het vele spoel-, was- en vouwwerk. De traditionele hydrofiele luier is nog te koop en staat nog op babyuitzetlijstjes, maar doet in de meeste gevallen slechts dienst als spuug- of handdoek.Wie rondneust op de website van Kaatje Katoen (”de andere luier”), moet echter constateren dat de wasbare luier behoorlijk volwassen en eigenzinnig is geworden. Wit hoeft niet per se meer; je kunt ook kiezen voor felrood of iets met roze en groene stippen, en dat in diverse maten en stoffen.

De belangrijkste vooruitgang is echter dat voor een groot deel van de vroegere luierellende een oplossing is bedacht. Vouwen bijvoorbeeld hoeft niet meer. Het kwaliteitsmerk Tots Bots fabriceert luiers die zijn voorgevormd en voorzien van klittenband of drukknopen. De gevreesde spelden kunnen dus in het doosje blijven.

Doorlekken is evenmin meer een probleem. De Bamboozle bijvoorbeeld is van bamboe gemaakt dat 60 procent beter absorbeert dan katoen. Bovendien vouw je om de luier nog een Tots Wrap, een goed sluitend overbroekje van kunststof. Ben je bang voor nachtelijke doorlekkerij, dan bestel je een Tots Fleece overbroekje, waarmee ongelukken helemaal uitgesloten zijn.

Afbreekbaar inlegvel

Waar we ondertussen nog steeds niet vanaf zijn is het met de hand spoelen van de luiers. Met de aanschaf van een rol biologisch afbreekbare inlegvellen schiet je echter een heel eind op. Daarmee vang je de ontlasting in de luier op en spoel je die meteen door het toilet. Mits het geheel natuurlijk keurig in het velletje terecht is gekomen.

„Maar wat is er nu erg aan om even de poepluiers van je eigen kind uit te spoelen?” zegt Ineke de Jong. „Ik week ze voor in een emmer en voor ik ga wassen schrob en spoel ik ze met behulp van een oude afwasborstel. Het kost me hooguit tien minuten.” Ze plant de was meestal na het bad van dochterlief. „Dan staat het spoelwater al klaar. En daarna ga ik meteen de badkamer doen.”

De Jong gebruikt de lappen vooral met het oog op het milieu. „Als ik ergens zo’n berg pamperhompen zie liggen, doet het me gewoon pijn. Dan denk ik: die zak afval had je je kunnen besparen door een paar wasbare luiers aan te schaffen. En je merkt het ook echt in je portemonnee.”

Ovarit

Ook Kaatje Katoen –die naast de gewone katoenen versies ook diverse ecovarianten aanbiedt– wijdt een webpagina aan de voordelen van wasbare luiers voor het milieu, deels in de vorm van prikkelende wist-u-datjes. Een baby in wegwerpluiers produceert bijvoorbeeld 600 kg afval per jaar. Ter vergelijking: voor een gezin van vier personen geldt hetzelfde. Verder moet er vierenhalve boom worden gerooid om een baby tweeënhalf jaar van wegwerpluiers te voorzien en duurt het 200 tot 500 jaar om een wegwerpluier te composteren.

Wie goed de tijd neemt voor alle aanbevelingen en aanbiedingen van Kaatje Katoen kan bijna niet anders dan overtuigd raken: het gebruik van wasbare luiers heeft de toekomst. Het is goed voor het milieu en de portemonnee; zeker als de luiers worden gebruikt door meerdere kinderen uit een gezin.

Daar mag best een vies karweitje tegenover staan, vindt Ineke de Jong. „Ik begrijp gewoon niet zo goed dat vrouwen er zo dramatisch over doen.” Wel beveelt ze een pragmatische aanpak aan. „In de tijd dat we verhuisden is Anna veel bij anderen ondergebracht. Die gaan we niet opzadelen met vieze natte lappen. En ’s nachts nemen we ook een pamper, omdat katoenen luiers toch sneller verzadigd zijn. Vergelijk het met Olvaritvoeding: normaal gesproken eet je kind met de pot mee, maar als het een keer handig uitkomt, pak je gewoon zo’n potje.”

www.kaatjekatoen.nl.


Hoeveel scheelt het?

Wegwerpluiers

Uitgangspunt: een gemiddelde van vijf keer verversen per kind per dag en dat tweeënhalf jaar lang. Dit zijn 913 luierdagen en 4565 pampers.

Een pak van 30 pampers kost gemiddeld zo’n 8 euro. Eén wegwerpluier kost dan 0,26 euro.

Totaal: 0,26 x 4565 = 1186,90 euro.

Katoenen luiers

Uitgangspunt: Een aanbieding van het merk Tots Bots, te bestellen via de website van Kaatje Katoen:

Voordeelpakket Bamboozle

24 luiers maat 2

4 overbroekjes Tots Wrap maat 0

4 overbroekjes Tots Wrap maat 1

gratis rol inlegdoekjes

Totaal: € 455,00.

Nadeel van katoenen luiers zijn de hoge, weliswaar eenmalige, kosten bij aanschaf. Natuurlijk worden er ook tweedehands luiers aangeboden, bijvoorbeeld via de website van Kaatje Katoen, maar het aanbod is niet erg groot.

Bij het gebruik van wegwerpluiers moet natuurlijk nog rekening worden gehouden met extra kosten voor huisafval. Bij katoenen luiers gelden weer hogere kosten vanwege meer water- en energieverbruik voor het wassen (en eventueel drogen) ervan. Maar zeker wanneer het katoenen luierpakket voor meerdere kinderen wordt gebruikt, is het voordeel ten opzichte van de wegwerpluier niet gering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer