Binnenland

Evacuatieplannen voor Nederlanders liggen klaar

De plannen om Nederlanders uit het Midden-Oosten te evacueren liggen klaar op de ambassades in de regio. Op dit moment is in twaalf landen fase 1 van die plannen van kracht. Dat betekent dat Nederlanders aldaar dringend is gevraagd verhoogde waakzaamheid te betrachten en zich te laten registreren bij de ambassade ter plaatse.

ANP
25 February 2003 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Het gaat om Israël, de Palestijnse gebieden, Saoedi-Arabië, Syrië, Jordanië, Libanon, Iran, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Egypte en Marokko, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.

De ambassades in Amman (Jordanië), Beiroet (Libanon), Damascus (Syrië), Riyad (Saoedi-Arabië), Tel Aviv (Israël) en Ramallah (Palestijnse gebieden) hebben de Nederlanders in hun gebied inmiddels al gewaarschuwd dat binnenkort kan worden overgegaan naar fase 2. In die fase geldt formeel het advies het land tijdelijk te verlaten. Ambassadepersoneel moet dan de eigen gezinsleden terugsturen naar Nederland. Voor Jemen, Koeweit en Irak geldt die fase al.

Bij fase 3 en 4 roepen de ambassades mensen op zich op een bepaald punt te verzamelen en daarvandaan te vertrekken. Daarna wordt ook de ambassade gesloten en kan ambassadepersoneel ook niets meer doen voor Nederlanders die er nog zitten.

Het ministerie roept mensen op tijdig gehoor te geven aan de verstrekte adviezen. De Nederlanders moeten zelf hun vluchten regelen en het is nu al moeilijk om aan vliegtickets te komen, stelt Buitenlandse Zaken.

Overigens kan het ministerie wel in geval van nood vliegtuigen vorderen van de KLM. Net zoals het mogelijk is met KLM af te spreken om een extra tussenlanding te maken op reguliere vluchten om mensen op te pikken. Hetzelfde geldt voor schepen die in de regio zijn.

In Israël zitten volgens de laatste cijfers van vlak voor het afgelopen weekeinde ruim 10.000 Nederlanders. In Turkije zijn dat er ruim duizend, in de VAE 1300, in Egypte ongeveer 800, in Saoedi-Arabië ongeveer 700, in Oman 600, in Libanon 350, Koeweit bijna 330, Syrië 320, Jordanië 200, Iran honderd, Jemen negentig en in de Palestijnse gebieden ongeveer zestig. In Irak zaten vorige week nog veertien Nederlanders. Dat laatste getal kan opgelopen zijn door de aankomst van Nederlandse journalisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer