Nederland tegen opslag voor EU-personeel
Nederland en een groep andere EU-landen zijn van plan de beoogde loonsverhoging van de EU-ambtenaren te blokkeren. De Europese Commissie had voorgesteld het loon van de ambtenaren dit jaar met 3,7 procent te verhogen, fors meer dan de inflatie.
„Nederland zal zich verzetten tegen deze loonsverhoging van de EU-ambtenaren”, meldde staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) donderdag. „In tijden van economische tegenspoed zou het een verkeerd signaal zijn als EU-ambtenaren nog meer zouden krijgen. Bovendien verdienen ze in Brussel meer dan genoeg, en betalen ze ook nog eens een stuk minder belasting. Dus medelijden hoeven we niet met ze te hebben.”Een woordvoerster zei dat de aanpassing is gebaseerd op levenskosten in acht EU-landen, waaronder Nederland. Daarvoor is volgens haar een vaste formule. De lonen zouden zo kunnen stijgen en dalen, maar ze kon geen voorbeeld geven of het loon van de 38.000 ambtenaren ooit is gedaald.
Tienduizenden ambtenaren krijgen met de formule een loonsverhoging van 3,7 procent.
De Commissie kan er naar eigen zeggen niets aan verhelpen. Het voorstel vloeit voort uit de statutaire regeling. „Het is niet zo dat de Commissie op eigen initiatief heeft beslist om de salarissen te verhogen”, verdedigde de woordvoerster zich.
Nederland wijst echter op een clausule in de regels. Daar staat dat de verhoging niet hoeft te worden betaald in tijden van crisis.
Als de EU-landen het voorstel inderdaad verwerpen, krijgen de 38 EU-ambtenaren een jaar helemaal geen loonsverhoging. Ambassadeurs van de EU-landen bespreken het onderwerp volgende week in Brussel. Zo nodig wordt het besluit doorgeschoven naar ministersniveau.
De verhoging komt op een moment dat nationale ambtenaren door de recessie juist geen loonsverhoging krijgen. Zo hebben de regeringen in Griekenland, Ierland, Hongarije en de Baltische staten de salarissen van hun ambtenaren bevroren om het begrotingstekort onder controle te houden.
Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat de lonen van Nederlandse rijksambtenaren en politieagenten in 2011 niet mogen stijgen.
Staatssecretaris Timmermans zei vorige week dat hij de EU-salarissen te hoog vindt. Ze zijn bedoeld voor tijdelijke expats, maar veel ambtenaren wonen inmiddels decennia in Brussel, stelde hij.
Het basisloon van een EU-commissaris is bijna 20.000 euro per maand plus vergoedingen. EU-president Herman Van Rompuy krijgt zelfs iets meer dan VS-president Barack Obama.
Woensdag wordt er besloten of de salarisverhoging doorgaat.