Kerk Dublin dekte kindermisbruik toe
DUBLIN (ANP/RTR) – Het Ierse aartsbisdom Dublin heeft het seksueel misbruik van kinderen door priesters tot in het midden van de jaren negentig als een bezetene toegedekt. Dat blijkt uit een rapport van een commissie, die in opdracht van de regering in Dublin onderzocht hoe kerk en staat tussen 1975 en 2004 reageerden op gevallen van seksueel misbruik van kinderen in de Ierse hoofdstad. Het ministerie van Justitie publiceerde het rapport donderdag.
De commissie schrijft dat verklaringen van 46 priesters, die via een representatieve steekproef werden geselecteerd, „overduidelijk" aantonen dat veel kinderen zijn misbruikt. Het aartsbisdom was er zeker tot het midden van de jaren negentig vooral op uit het misbruik geheim te houden, schandalen te voorkomen, de reputatie van de Rooms–Katholieke Kerk te beschermen en te voorkomen dat het misbruik geld zou kosten. Alle andere overwegingen, ook het welzijn van de kinderen en gerechtigheid voor de slachtoffers, waren daaraan ondergeschikt, aldus het rapport.Jarenlang was het beleid van het aartsbisdom: „vraag er niet naar, vertel er niet over", schrijft de commissie, hoewel daarin sinds 1996 verandering kwam. „Helaas kan de zeer prominente rol die de kerk in het leven van de Ieren heeft gespeeld, juist de reden zijn waarom misbruik waaraan een minderheid van de kerkleden zich schuldig maakte, niet werd onderzocht", meent zij.
De regering bood donderdag „zonder voorbehoud en ondubbelzinnig" verontschuldigingen aan voor tekortkomingen in de aanpak van het seksueel misbruik. De commissie had haar werk al maanden geleden voltooid, maar de publicatie van het rapport werd uitgesteld totdat het hoogste gerechtshof zich erover had uitgesproken. Het hof gaf het stuk vrij, nadat enkele passages die de rechtsgang konden bemoeilijken, waren geschrapt. Volgens de commissie heeft een van de 46 priesters toegegeven dat hij zich aan meer dan honderd kinderen heeft vergrepen.
De RK–Kerk in Ierland wordt al zo’n twintig jaar geplaagd door seksschandalen. Het land reageerde in 1992 geschokt, toen de populaire bisschop van Galway, Eamonn Casey, aftrad, nadat een Amerikaanse vrouw had onthuld dat hij bij haar een kind had verwekt. Onthullingen in mei over slavenarbeid en andere wantoestanden in door priesters en religieuzen geleide scholen brachten het morele gezag van de kerk verdere schade toe.