Kroes mag blijven
Politiek Den Haag reageerde dinsdagmiddag opgetogen op het nieuws dat premier Balkenende in Brussel mevrouw Kroes had voorgedragen als Eurocommissaris. Vertegenwoordigers van regeringspartijen toonden zich verheugd, de oppositie was echt enthousiast. Zelfs Wilders, die uiterst zuinig is met complimentjes aan het adres van de regering, reageerde instemmend.
Dat Kroes voor een tweede termijn in aanmerking komt, is goed te verdedigen. Ze heeft haar werk als Eurocommissaris voor Mededinging voortreffelijk gedaan. Kroes werd gevreesd door banken en bedrijven die op slinkse en slimme wijze kartelafspraken hadden gemaakt. Zij deinsde er niet voor terug om zeer hoge boetes op te leggen bij overtreding van de regels. Omdat ze op die manier goud voor de Europese Unie verdiende, kreeg ze de bijnaam ”nikkelen Neelie”.Kroes was daardoor niet alleen berucht bij een deel van het bedrijfsleven, ze was door haar optreden ook de commissaris die het EU-beleid het meest een gezicht gaf.
Voor Commissievoorzitter Barroso zal dat laatste ongetwijfeld hebben meegespeeld toen hij begin deze week Den Haag liet weten eigenlijk alleen maar Kroes als kandidaat te willen hebben en geen ander. Bekend was dat het CDA speelde met de gedachte Yvonne van Rooy, de voormalige CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, voor te dragen.
Daarbij kwam ook dat Barroso met de benoeming van Kroes net kon voldoen aan de eis van het Europees Parlement dat een derde van de leden van de nieuwe Commissie vrouw moet zijn. Barroso haalde premier Balkenende over de streep door de belofte dat Kroes een zware economische portefeuille zou krijgen. Bovendien wil hij haar benoemen als vicevoorzitter. De Nederlandse premier ging gisteren akkoord. Kroes werd voorgedragen; Den Haag blij, Brussel blij.
Inmiddels is de euforie wel wat getemperd. Kroes zal naar verwachting commissaris voor Telecomzaken worden. De waakhond van concurrentie mag zich nu gaan bezighouden met breedbandnetwerken, tarieven voor mobieltjes en de toegang tot internet. Weliswaar is de ict-wereld volop in ontwikkeling, maar om nu te zeggen dat dit een zware economische portefeuille is, is overdreven. De commissariaten die op het terrein van de economie ertoe doen zijn Mededinging, Financiën, Interne Markt en Handel. Die loopt Kroes mis; blijkbaar omdat de grote lidstaten daar hun zinnen op hebben gezet.
Ook het aanbod om vicevoorzitter te worden, lijkt meer dan het is. De Europese Commissie heeft er vijf. Weliswaar heeft Barroso laten doorschemeren dat hij Kroes als zijn eerste plaatsvervanger wil aanwijzen, maar algemeen is bekend dat de Commissievoorzitter graag zelf alles in de hand houdt. Veel ruimte voor eigen beslissingen van een vicevoorzitter laat hij niet; zeker niet aan een plaatsvervanger van wie bekend is dat ze bijzonder daadkrachtig optreedt.
Kroes mag blijven. Terecht, ze heeft die herbenoeming verdiend. Maar voor euforie is weinig grond. Echt afgescheept is Nederland niet, maar de kluif is mager.