RMU wil opheldering over afkoopsom Valleiziekenhuis
De vakorganisatie RMU wil opheldering over de financiële regeling die het Gelderse Valleiziekenhuis in Ede heeft getroffen met scheidende directieleden.
Aanleiding is de brandbrief die voorzitter Rob Scheerder van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) aan minister De Geus van Volksgezondheid heeft verstuurd over gouden handdrukken in de zorg. Volgens hem hebben tientallen instellingen de afgelopen jaren afkoopsommen betaald aan falende directieleden.
Als voorbeeld noemde Scheerder een instelling die met grote tekorten worstelt maar wel anderhalf miljoen euro meegaf aan de twee directeuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het voorbeeld betrekking heeft op het Valleiziekenhuis, al wil Scheerder dat niet bevestigen.
Het Valleiziekenhuis moet door het CTG geholpen worden om te kunnen overleven. Over de aanvraag is vorige week maandag door het CTG vergaderd. Tijdens deze vergadering ontstond voor het CTG aanleiding om bij de minister aan de bel te trekken over de gouden handdrukken.
RMU-onderhandelaar Chris Baggerman is verbaasd over de aanwijzingen die Scheerder gaf. Na het gedwongen vertrek van de financieel directeur drs. G. Kersten van het Valleiziekenhuis informeerde hij bij de raad van bestuur of er mogelijk een royale regeling was getroffen. „Ik kreeg toen tot mijn geruststelling te horen dat dat niet het geval was. Nu is toch twijfel gezaaid.”
Het Valleiziekenhuis werd tot begin vorig jaar geleid door drs. A. C. van Alphen. Ook met hem werd een regeling getroffen. Het ziekenhuis wil om privacyredenen geen mededeling doen.
RMU’er Baggerman zegt het „volkomen terecht” te vinden dat het CTG de trom roert. „Het gaat om gemeenschapsgeld dat wordt onttrokken aan de zorg. In een periode van wachtlijsten is het geld daar hard nodig.”
De financiële situatie bij het Valleiziekenhuis is nog steeds zeer zorgelijk. Werd 2001 afgesloten met een tekort van 8,5 miljoen euro, 2002 blijkt nog veel beroerder te zijn geweest. Volgens de jongste gegevens beloopt het tekort over dat jaar 30 miljoen euro, wat neerkomt op 15 procent van de begroting.
Er is inmiddels een intensive-careafdeling gesloten en via natuurlijk verloop zijn er meer dan honderd banen verdwenen. Toch is Baggerman positief over de toekomst van het ziekenhuis.