Economie

Kroes grijpt naast zware posten in Commissie

Neelie Kroes (68) houdt zich de komende tijd binnen de Europese Commissie vooral bezig met digitale techniek. Ze krijgt daarmee een portefeuille toebedeeld die het qua politiek gewicht niet haalt bij haar huidige.

Drs. A. A. C. de Rooij
25 November 2009 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 09:14
BRUSSEL – Neelie Kroes (68) houdt zich de komende tijd binnen de Europese Commissie vooral bezig met digitale techniek. Ze krijgt daarmee een portefeuille toebedeeld die het qua politiek gewicht niet haalt bij haar huidige. Foto ANP
BRUSSEL – Neelie Kroes (68) houdt zich de komende tijd binnen de Europese Commissie vooral bezig met digitale techniek. Ze krijgt daarmee een portefeuille toebedeeld die het qua politiek gewicht niet haalt bij haar huidige. Foto ANP

De afgelopen vijf jaar glorieerde zij op de post Mededinging. Die geldt als een van de zwaarste. Het stond daarom vast dat ze weinig hoop kon koesteren op prolongatie. Twee keer achtereen deze topjob voor hetzelfde land is gewoon te veel van het goede. Per slot van rekening azen alle lidstaten op de betrokken zetel binnen het dagelijks bestuur van de EU, zoals het college vaak wordt aangeduid.Het nieuwe takenpakket betekent voor de VVD-politica dus geen promotie. Maar het feit dat zij, op aandringen van voorzitter Barroso, aantreedt voor een volgende termijn, bevestigt wel dat zij waardering oogst en dat zij tot dusver goed heeft gepresteerd. Haar herbenoeming mogen we zonder meer beschouwen als een beloning voor bewezen diensten in Brussel.

Sterk in trek, zeker in de actuele omstandigheden, zijn de portefeuilles in de sfeer van de economie: mededinging, economische en monetaire zaken, industrie, interne markt en handel. In de achterliggende periode waakte Kroes als commissaris op eerstgenoemd beleidsterrein over een eerlijke concurrentie.

Dat deed ze met strenge hand. Zij deelde hoge kartelboetes uit aan bedrijven die onderlinge prijsafspraken maakten. Zij ging met succes het gevecht aan met softwaregigant Microsoft, die volgens haar een te dominante positie had opgebouwd.

Na het uitbreken van de kredietcrisis was Kroes nauw betrokken bij de redding van de banken. Zij accepteerde in eerste instantie dat regeringen staatssteun verstrekten om die instellingen overeind te houden, maar eiste later, rond de definitieve goedkeuring van de hulpoperaties, dat grote spelers als ING, Commerzbank, Royal Bank of Scotland, Lloyds en KBC flinke delen van hun activiteiten zouden afstoten. Kroes liet blijken over veel macht te beschikken.

De liberale oud-minister mag zich in de toekomst richten op telecommunicatie, met ict-onderwerpen als internet, mobiele telefonie, e-commerce en digitalisering. Zij neemt deze dossiers over van haar Luxemburgse collega Viviane Reding. Die wist zich vooral in de schijnwerpers te plaatsen doordat zij erin slaagde een maximumtarief in te voeren voor grensoverschrijdend bellen en sms’en met de gsm. De Commissie presenteerde die ingreep als een maatregel die illustreert dat Brussel het belang van de burger op het oog heeft.

Barroso heeft Kroes verder toegezegd dat zij een van de vicevoorzitters wordt van zijn team. Ook dat duidt op een erkenning van haar verdiensten, maar tegelijk rijst de vraag wat het in de praktijk inhoudt. In de nu nog opererende ploeg zijn maar liefst vijf leden met die kwalificatie getooid. Dat aantal devalueert het belang ervan.

De voorzitter is overigens vrij om te bepalen hoeveel secondanten hij aanstelt. In ieder geval zit Kroes dankzij dit extraatje dicht bij het vuur en dat valt uiteraard aan te merken als een voordeel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer