„Belijden staat open voor aanvulling”
De Drie Formulieren van Enigheid brengen de inhoud van het christelijk geloof op een goede manier onder woorden. Maar daarmee is de kerk niet klaar, stelt prof. dr. M. te Velde. „De kerk heeft een blijvende opdracht om in nieuwe tijden en situaties rekenschap te geven van het geloof en de hoop die in haar is. Gereformeerd belijden staat principieel open voor aanvulling.”
Nieuwe belijdenissen of statements hoeven niet noodzakelijk een officiële kerkelijke status te krijgen, zegt prof. Te Velde, hoogleraar kerkgeschiedenis, kerkrecht en gemeenteopbouw aan de Theologische Universiteit Kampen. Maar kerken zouden zich volgens hem best eens mogen uitspreken over hedendaagse thema’s, zoals huwelijk, economie of het beheer van de aarde. „Daarmee zouden we bovendien mensen kunnen bereiken die de taal van de zestiende eeuw vaak niet begrijpen.”Onder redactie van prof. Te Velde verschijnt morgen het boek ”Confessies. Gereformeerde geloofsverantwoording in zestiende-eeuws Europa” (uitg. Groen en Willem de Zwijgerstichting). Het bevat de Nederlandse vertaling (met inleiding) van vijf belijdenisgeschriften uit de periode 1556-1561: de geloofsbelijdenis van Theodorus Beza, de Franse geloofsbelijdenis, de Schotse geloofsbelijdenis, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Tweede Helvetische Confessie.
In het voorwoord van het boek wijst prof. Te Velde op de actualiteit van deze belijdenisgeschriften. Ze kunnen Nederlandse christenen bekendmaken met de brede Europese gereformeerde traditie, waardoor ze hun eigen positie daarin beter leren zien en interpreteren.
De vijf confessies laten volgens hem ook „het bredere brongebied zien waar onze ‘eigen’ Nederlandse Geloofsbelijdenis en Heidelbergse Catechismus hun oorsprong vonden. Ze kunnen helpen bij een herbronning en revitalisering van het gereformeerde denken. Ze kunnen ook helpen om met de eigen Drie Formulieren van Enigheid niet op nationaal en confessionalistisch smalspoor te raken, maar ze te lezen binnen de grotere bandbreedte van het Europees –en intussen wereldwijd– gereformeerd belijden.”
De Theologische Universiteit Kampen en de Willem de Zwijgerstichting, die 70 jaar bestaat, beleggen morgen in Kampen een symposium over het boek. Sprekers zijn onder meer dr. C. van Sliedregt, prof. dr. W. Verboom, dr. F. P. van Stam, mgr. dr. E. de Jong, G. J. Schutte, prof. dr. A. J. Beck en dr. R. H. Reeling Brouwer.
Morgen in Kerkplein een interview met prof. dr. M. te Velde over gereformeerde belijdenisgeschriften.