Gebiedsverbod voor 125 dealers in nepdrugs
In de eerste maand waarin de Amsterdamse politie en stadsdeel Centrum in het Wallengebied strenger optreden tegen zogeheten ‘nepdopedealers’ zijn al 125 gebiedsverboden opgelegd. De overlast in de buurt is afgenomen. Daders krijgen een persoongerichte aanpak om herhaling te voorkomen.
Het gebiedsverbod is één van de maatregelen in de aanpak van de nepdopeproblematiek. De maximale duur van het gebiedsverbod voor recidiverende daders is per 1 oktober 2009 verlengd tot drie maanden. Met deze aanpak wil de gemeente de veiligheid en leefbaarheid in het gebied vergroten.De persoonsgerichte aanpak voor de daders houdt in dat zij eerst door verschillende samenwerkingspartners worden gescreend. Hierbij zijn onder meer (verslavings) zorginstellingen, de Dienst Werk en Inkomen en de politie betrokken. Onder meer door dwang en drang wordt een ander leefgedrag gestimuleerd. Zo kan bij ernstige psychiatrische aandoeningen een behandelingstraject worden ingezet.
Tijdens een conferentie die stadsdeel Centrum in november 2008 organiseerde is deze problematiek voor het eerst in kaart gebracht. Sindsdien heeft er uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar de achtergronden. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 99% van de nepdopedealers mannen zijn, met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. Iets meer dan de helft (52%) van de gearresteerde verdachten is niet verslaafd. De meeste nepdopehandel (98,5%) heeft plaats in de binnenstad, vooral op de oude zijde van de Burgwallen. Bijna tweederde van de handel vindt plaats in het weekend, vooral in de late avonduren.
Met name toeristen en bezoekers van het wallengebied worden benaderd door de nepdopedealers. Ook als ze geen belangstelling hebben voor drugs worden zij slachtoffer van geweld, berovingen en zakkenrollerij. Onder meer via een gratis kaart van de binnenstad worden bezoekers gewezen op de vaak aggressieve nepdope dealers.
De systemen van betrokken organisaties zijn inmiddels aangepast, zodat er beter inzicht ontstaat in de effectiviteit van de maatregelen.