Buitenland

Erdogan hoopvol over kwestie Cyprus

De Turkse politieke leider Erdogan gelooft dat binnen een maand een overeenkomst kan worden bereikt voor de hereniging van Cyprus. Dat heeft Erdogan maandag gezegd.

Buitenlandredactie
25 February 2003 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Griekenland zei maandag nog dat een overeenkomst voor eind maart vrijwel onmogelijk was door een gebrek aan samenwerking van de Turks-Cyprioten.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, bezoekt deze week Turkije, Griekenland en Cyprus met een nieuw vredesvoorstel. De VN hebben de twee bevolkingsgroepen op Cyprus tot vrijdag de tijd gegeven om tot een akkoord te komen.

Annan was maandag in de Turkse hoofdstad Ankara om de Turkse regering te winnen voor het herenigingsplan van de Verenigde Naties. Het plan voorziet in de vorming van een relatief zwakke centrale regering voor zowel het Griekse als het Turkse deel van Cyprus. Aan de eis van Grieks Cyprus dat alle Grieks-Cypriotische vluchtelingen die uit het noorden van Cyprus zijn verdreven kunnen terugkeren, wordt niet geheel voldaan.

„Ik denk dat het derde Cyprusplan de oplossing biedt die we willen en dat we de kwestie in maart kunnen afhandelen met referenda aan beide zijden”, zei Erdogan na zijn ontmoeting met Annan.

Cyprus mag in 2004 lid worden van de Europese Unie, mits de Grieken en Turken vrede sluiten. De internationale gemeenschap erkent alleen het Griekse deel. De Verenigde Naties zijn met een plan gekomen dat beide partijen voor 1 maart moeten aannemen. Lukt dat niet, dan mag alleen het Griekse deel toetreden. Volgens het plan moeten de Turken grond inleveren.

Groot-Brittannië probeerde maandag de kwestie een zetje te geven. De Britten overwegen bijna de helft van hun militaire bases op Cyprus op te geven, als dat de Grieken en Turken op het eiland nader tot elkaar brengt.

De Britten beheren 98 vierkante mijl grondgebied op het eiland in de Middellandse Zee. Mocht er een akkoord komen dat beide partijen herenigt, dan zou Groot-Brittannië bijna 50 procent daarvan willen teruggeven aan de Griekse en Turkse gemeenschap op het eiland.

De nieuwe Cypriotische president, Papadopoulos, noemt het voorstel „meer dan welkom.” „Ik heb altijd gezegd dat de bases horen bij de prijs die moet worden betaald voor onafhankelijkheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer