Buitenland

Chaos in Amerikaanse miltvuurregistratie

Het Amerikaanse overheidsinstituut Los Alamos National Laboratory (LANL) kreeg op 26 oktober sporen van een agressieve miltvuurstam van de Northern Arizona-universiteit. Ondanks het algemene miltvuuralarm dat toen voor de hele VS gold, duurde het meer dan een maand voordat het LANL deze zending bij de autoriteiten meldde.

Van onze correspondent
18 December 2001 12:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Dit werd maandag bekendgemaakt door de Democratische parlementariër Edward Markey, die deel uitmaakt van de energiecommissie van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Volgens Markey gaat het hier om een ernstige zaak, omdat het LANL onder de bevoegdheid valt van het ministerie van Energie. „Hoe komen wij verder in het onderzoek naar de herkomst van miltvuurbrieven, als overheidsinstanties al niet eens de moeite nemen om hun miltvuurzendingen of -ontvangsten correct te melden, zoals zij verplicht zijn?” aldus Markey.

Vorige week werd bekend dat een wetenschappelijk laboratorium van het Amerikaanse leger al sinds 1992 een gevaarlijke variant van miltvuur produceert. Het gaat hier om een variant afkomstig van de Ames-stam, die het leger al in 1982 ontwikkelde. De miltvuursporen die recentelijk in de besmette brieven werden ontdekt zijn naar alle waarschijnlijkheid van dezelfde stam. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie benadrukte gisteren dat het wetenschappelijk laboratorium van het leger in Fort Derrick voorzover bekend geen miltvuurmateriaal mist.

Intussen is bekend geworden dat ook de inlichtingendienst CIA over miltvuur beschikt. Dit was blijkbaar niet bekend bij de federale recherchedienst FBI, die een onderzoek instelt naar de herkomst van de recente miltvuurbrieven. Deze chaos brengt de Amerikaanse regering in een vreemde positie.

Spionage
Washington weigerde onlangs om de controlemogelijkheden van het verdrag tegen het gebruik van biologische wapens uit te breiden, omdat men bang is dat derde landen de controle zouden kunnen misbruiken voor spionage naar Amerikaanse ontwikkelingen. Intussen blijkt Washington zelf nauwelijks op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt in overheids- of particuliere laboratoria. Daarmee rijst ernstige twijfel ten aanzien van de accuratesse van de Amerikaanse rapportage over research naar biologische en chemische wapens, waartoe de VS zich volgens dit verdrag uit 1972 hebben verplicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer