Binnenland

„Bevallingen concentreren in aantal ziekenhuizen"

HILVERSUM – Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen zou bevallingen moeten uitvoeren. In die hospitalen zouden dag en nacht een gynaecoloog, een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes aanwezig moeten zijn.
Daarvoor pleitte een aantal gynaecologen gisteravond in het tv-programma Zembla.

23 November 2009 08:12Gewijzigd op 14 November 2020 09:13
Model van zwangerschap. - Foto ANP
Model van zwangerschap. - Foto ANP

Nu kunnen vrouwen in ongeveer honderd ziekenhuizen bevallen. Buiten kantoortijden is daar echter geen vrouwenarts of operatiepersoneel voor keizersnedes te bekennen.Gynaecoloog Reuwer van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg pleitte gisteravond voor dertig of veertig gespecialiseerde ziekenhuizen waar die teams altijd voorhanden zijn.

De ziekenhuizen moeten volgens hem goed verspreid over het land liggen. Hij verwacht dat de babysterfte door deze maat­regel zal dalen.

Sinds vorig jaar is bekend dat er in Nederland veel meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere westerse landen. De vrouwenartsen denken dat de afwezigheid van gynaecologen en ander gespecialiseerd personeel aan de problemen bijdraagt. Voordat ze zijn opgetrommeld, is er veel kostbare tijd verloren gegaan.

Mogelijke andere oorzaken zijn overigens de relatief hoge leeftijd van moeders in Nederland, het hoge aandeel meerlingzwangerschappen, een hoog aandeel allochtone moeders en terughoudendheid van Nederlandse kinderartsen met behandeling van zeer vroeg geboren baby’s.

De gynaecologen hekelden gisteravond ook de Nederlandse cultuur van thuisbevallen onder begeleiding van verloskundigen. De artsen vinden dat de verloskundigen vaak te laat alarm slaan als er problemen zijn met het ongeboren kind. Daardoor gaan de aanstaande moeders te laat naar het ziekenhuis.

In april dit jaar bleek echter uit een TNO-onderzoek dat thuis bevallen even veilig is als een geboorte in het ziekenhuis.
De gynaecologen vinden ook dat artsen sneller moeten ingrijpen als de baby’s overtijd zijn. Volgens hen wordt in alle andere Europese landen een bevalling opgewekt als de baby een week overtijd is. In Nederland gebeurt dat pas na twee weken.

Juist in die laatste periode van zwangerschap kan de kwaliteit van het vruchtwater en de moederkoek drastisch afnemen. Het kind kan hierdoor in de verdrukking komen en in de baarmoeder sterven, stellen ze.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Verloskundigen (KNOV) stelde vanmorgen in een reactie twijfels te hebben over het plan om het aantal ziekenhuizen die acute bevallingen kan doen te beperken omdat dit de aanrijtijden verlengt. De aantijging dat er door het te laat opwekken van bevallingen doden vallen noemde de woordvoerder „volksverlakkerij.”

Ook beschuldigt de KNOV de ziekenhuizen van het nastreven van „vergroting van hun omzet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer