Economie

Aantal ‘foute’ euro’s blijft nog beperkt

Drie mislukkingen op 2,8 miljard stuks, dat is een foutmarge waar ieder bedrijf trots op zou zijn. De Nederlandsche Munt raakt dan ook niet in paniek van de ’foute’ euro’s die de afgelopen dagen in Nederland zijn opgedoken.

Van onze redactie economie
18 December 2001 12:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

In Amsterdam vond iemand dit weekend een 1 eurostuk met een verkeerd gekleurd hart in zijn zakje met euro’s. Elders dook een blanco rondel op, een munt zonder opdruk. In Friesland trof de 37-jarige Jellie van der Meulen uit het Friese Burgum een geel- in plaats van bronskleurig 2 eurocentmuntje in haar eurokitje. Het is tevens kleiner, platter en heeft geen groef in de rand. De eigenaresse weet nog niet wat ze met de munt gaat doen. „Zelf kan ik er niet zoveel mee dus wacht ik af of een verzamelaar er misschien geld voor wil bieden.”

„De vinders mogen zich gelukkig prijzen, hun muntje kan inderdaad veel waard worden”, aldus een woordvoerster van de Nederlandsche Munt. De man met de rondel heeft naar verluidt al 500 gulden geboden gekregen van een munthandelaar.

Volgens de Munt is de productie van alle munten een gigantische klus. „Onze jaarproductie is opgevoerd van 200 miljoen naar een miljard per jaar”, stelt de woordvoerster. Ondanks de enorme omvang van de productie worden alle munten met het oog gecontroleerd. „Maar er kan altijd iets tussendoor glippen.”

Overigens zijn het volgens de Munt geen echte misslagen. Dat is met de huidige machines niet meer mogelijk. Voorheen bestond er een kans dat het onbeslagen muntje niet volledig bedrukt werd omdat hij scheef lag. Zo’n munt had een petje op, zo heette dat in jargon. „Maar een euro met een petje, dat is uitgesloten.”

Veel belangstelling
De belangstelling voor de euromunten is de afgelopen dagen groot geweest. Ongeveer zes miljoen mensen hebben hun setje euromunten al afgehaald. Dat is 40 procent van het totaal van de mensen van zes jaar en ouder die vorige week een coupon voor een setje in de bus kregen. Naar verwachting heeft voor de kerst iedereen zijn muntjes in huis gehaald, aldus een woordvoerder van het Euroforum gisteren.

Van de zakjes van 25 gulden zijn er 40 tot 50 procent van de in totaal 8,8 miljoen stuks verkocht. „Daar zijn we aan de eind van deze week wel doorheen”, aldus de woordvoerder. „En op is op, want we kunnen niet meer van deze zakjes laten maken.”

Enthousiast
In Duitsland zijn mensen gisteren massaal naar de banken gegaan om starterspakketten euromunten met een waarde van 20 mark aan te schaffen. Zelfs buiten de gebouwen stonden mensen in de rij, die daarmee kou en sneeuw trotseerden.

De introductie van de euromunten bij onze oosterburen was met enige zorg tegemoet gezien. Uit tal van opiniepeilingen was de afgelopen maanden het beeld ontstaan dat veel Duitsers weinig trek zouden hebben hun marken in te wisselen voor euro’s.

Gisteren bleek van die weerzin geen sprake. De president van de Bundesbank, Ernst Welteke, reageerde enthousiast. Volgens hem tonen de rijen wachtenden aan dat de 45 miljoen mark (50,4 miljoen gulden) kostende voorlichtingscampagne voor de nieuwe munt een succes is geweest. „De sceptici hebben het bij het verkeerde eind gehad.”

De mark wordt beschouwd als een van de weinige nationale symbolen waar de Duitsers trots op zijn en een basis van de economische stabiliteit. De munt was tientallen jaren sterk en, naast de dollar en de yen, leidend in de wereldeconomie.

In Frankfurt stonden duizenden gisteren rond middernacht al in de rij om bij filialen van de Frankfurter Sparkasse en Dresdner Bank hun pakketje van 10,23 euro te kopen. Die banken waren speciaal voor de gelegenheid ’s nachts geopend.

Ook voor Portugezen en Grieken was het gisteren de eerste dag dat ze in het bezit konden komen van euromunten. In Portugal verliep de uitgifte zonder problemen en was het enthousiasme zo groot dat enkele filialen in Lissabon al na enkele uren zonder nieuwe munten zaten.

Sneeuwstorm
De Grieken kenden een minder vlotte start. Behalve sneeuwstormen hinderde ook de handelwijze van diverse banken de introductie van de euro. Zo rekenden sommige provisie bij de omwisseling en verkochten andere slechts pakketjes aan eigen klanten. De Griekse centrale bank heeft verscheidene malen bankdirecteuren tot de orde moeten roepen.

In alle twaalf eurolanden zijn de munten nu inmiddels te koop.

Dit weekeinde zijn in België de eerste eurokitjes verspreid en ook voor het eerst ontvreemd. Bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC in Namen sloegen dieven toe die 25.000 euro (55.000 gulden) meenamen. Het ging om wisselgeld dat voor de TEC-chauffeurs lag opgeslagen. Bij elkaar ging het om 300 kilo aan muntjes, zo meldde diverse Belgische media maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer