Economie

AEX-fondsen verdubbelen winst

De winstgevendheid van AEX-fondsen is in het derde kwartaal bijna verdubbeld ten opzichte van het tweede kwartaal. Verdere kostenbesparingen hadden een flink aandeel in de winstgroei. Van omzetgroei, die een herstel van de economie weergeeft, is volgens analisten echter nauwelijks sprake. Dat blijkt tegen het einde van het cijferseizoen.

Redactie economie
20 November 2009 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 09:12

Een optelsom van de resultaten van 16 van de 25 AEX-fondsen geeft een nettowinst van 6 miljard euro, tegen 3,25 miljard euro in het tweede kwartaal. Het gaat om de cijfers van Aegon, Air France-KLM, Ahold, AkzoNobel, ArcelorMittal, ASML, BAM, DSM, ING, KPN, Philips, Shell, Randstad, TNT, TomTom en Unilever. In het tweede kwartaal leden vier van deze fondsen nog verlies, terwijl ze in het derde op Air France-KLM na allemaal winstgevend waren.„Net zoals in het tweede kwartaal zit de winst in de kostenbesparingen. Het gaat om puur interne maatregelen”, aldus Erwin Dut, hoofd van de afdeling research bij zakenbank Kempen en Co.

Ook beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van Robeco ziet de kostenbesparingen als gemene deler van het tweede en het derde kwartaal. Het viel hem vooral op dat de winsten over het algemeen veel hoger uitvielen dan verwacht.

Dut plaatst kanttekeningen bij de cijfers. „Je kunt niet eindeloos in de kosten blijven snijden. De focus van analisten en beleggers is al gekanteld naar de omzetkant. Waar zit de echte groei? Maar dat zie je tot nu toe maar heel erg beperkt.”

Volgens Doeswijk moeten consumenten voor groei zorgen door meer uit te geven. „Zij houden de hand nog op de knip vanwege onzekerheid over de ontwikkeling van de economie en zaken als de hoge werkloosheid. Dat remt de groei.”

Bij de industriële bedrijven gaat het wat betreft de omzet wel iets beter, vindt Dut. „Maar daar weet je niet of het gaat om voorzichtige voorraadopbouw of dat er echte vraag achter zit.” Deze onzekerheid vertaalt zich volgens Dut in een onzekere beurs. „Beleggers hebben eigenlijk geen echt zicht op de kracht van het herstel. Het zou wel eens een lang en pijnlijk proces kunnen worden.”

Doeswijk denkt juist dat de winstontwikkeling in het vierde kwartaal en in de eerste drie maanden van volgend jaar vergelijkbaar zal zijn met die in het derde kwartaal. „We zien geen verstoring van het feestje op de beurs.”

Alleen renteverhogingen door de westerse centrale banken of die van Japan zouden voor een domper kunnen zorgen, aldus Doeswijk. Hij verwacht dat de rente op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar wordt verhoogd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer