Buitenland

Het blijft ingewikkeld aan de EU-top

Wie krijgt straks de meeste invloed? Herman Van Rompuy, die aantreedt als president, of Catherine Ashton, die minister van Buitenlandse Zaken wordt?

Drs. A. A. C. de Rooij
20 November 2009 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 09:12
Herman Van Rompuy komt vrijdagmorgen aan voor een overleg met de Belgische koning Albert II. Foto EPA
Herman Van Rompuy komt vrijdagmorgen aan voor een overleg met de Belgische koning Albert II. Foto EPA

De praktijk zal het leren. Dat de Britse barones in de toekomst opereert in de schaduw van de huidige Belgische premier is allerminst vanzelfsprekend. Het omgekeerde zou ook best kunnen gebeuren. Het zal vooral afhangen van de invulling die zij zelf geven aan hun nieuwe job.Details over de bevoegdheden en een duidelijke taakafbakening bestaan er vooralsnog niet. Het Verdrag van Lissabon houdt het wat dit betreft bij summiere bepalingen.

De aanduiding president doet in ieder geval geen recht aan de inhoud van de functie. De voorzitter van de Europese Raad, zoals het officieel heet, krijgt beslist niet de status van een Obama. Hij beschikt over slechts een kleine staf. Hij moet leidinggeven aan het beraad van de regeringsaanvoerders. De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid zwaait de scepter over enkele duizenden mensen van de gemeenschappelijke diplomatieke dienst.

Beiden treden namens de Unie elders in de wereld op. Verder is er nog voorzitter Barroso van de Europese Commissie, die dat soms ook doet. Het blijft een ingewikkelde constructie aan de top van de EU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer