Nederland viert jubileum Kinderrechtenverdrag
DEN HAAG (ANP) – Het is vrijdag twintig jaar geleden dat het zogeheten Kinderrechtenverdrag werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij het jubileum.
Volgens kinderrechtenorganisatie Defence For Children International heeft het verdrag Nederland bepaald niet tot een walhalla voor de jeugd gemaakt. Zo hebben de kinderen van migranten en vluchtelingen volgens de organisatie niet dezelfde rechten als hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Ze hebben nauwelijks privacy in asielzoekerscentra, worden gescheiden van hun ouders en slecht geïnformeerd over hun rechten. Ook zou de overheid kinderen in hun ontwikkeling schaden door ze uit te zetten terwijl ze in Nederland zijn opgegroeid, oordeelt Defence For Children International.Unicef overhandigt vrjidag op een kinderrechtentop in Leiden een kritisch rapport over het resultaat van het verdrag aan ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Bert Koenders (Ontwikkelingsamenwerking). Ook presenteren leerlingen van twintig scholen actieplannen om kinderrechten onder de aandacht te brengen aan Koningin Beatrix. De plannen worden beoordeeld door een jury van kinderrechtendeskundigen. Vijf van de groepen krijgen uiteindelijk een geldbedrag van 500 euro om hun ideeën in de praktijk te brengen.
In Amersfoortse basisscholen is onder het toeziend oog van de Nederlandse VN–jongerenvertegenwoordiger Elsa van de Loo een serie portretten gemaakt, waarop kinderen mochten aangeven welk kinderrecht ze het belangrijkst vinden. De werken worden vrijdag geëxposeerd in het gemeentehuis. Ook heeft iedere school een top drie van kinderrechten opgesteld.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind moet minderjarigen onder meer beschermen tegen mishandeling, discriminatie en uitbuiting. Ook zijn bijvoorbeeld het recht op leven en het recht op vrije tijd onderdeel van de tekst. Hoewel het Verdrag inzake de rechten van het kind door vrijwel alle VN–lidstaten is ondertekend, hebben veel landen zich aan delen van het verdrag onttrokken. Zo beschouwt Saudï–Arabie de delen van de tekst ongeldig die het islamitische recht zouden schenden en executeert ondertekenaar Iran ondanks felle internationale protesten nog altijd minderjarigen.