Politiek

„Nieuwe regels koopzondag liever per 2011"

DEN HAAG (ANP) – De donderdag bekendgemaakte werkloosheidscijfers geven voor minister Van der Hoeven (Economische Zaken) aan dat de nieuwe regels voor de koopzondag eigenlijk beter per 1 januari 2011 kunnen ingaan. Ze ziet de aanpassing liever gebeuren nadat eind 2010 het gros van de crisismaatregelen afloopt die het kabinet trof voor deze economisch moeilijke tijden.

19 November 2009 20:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:12
Koopzondag in Amsterdam. Foto ANP
Koopzondag in Amsterdam. Foto ANP

Donderdag hield Van der Hoeven de Kamer voor dat „elke baan er nu een is”. Ze gaat hierbij af op onderzoek van het Centraal Planbureau, dat stelde dat vooral op korte termijn banen verloren kunnen gaan door de nieuwe regels. Een Kamermeerderheid, ChristenUnie en SGP voorop, wil meer vaart maken dan de minister en wil dat er snel een einde komt aan onduidelijkheid over de toerismebepaling. Daardoor kan een gemeente nu nog meer dan twaalf koopzondagen per jaar hebben.Per 1 januari 2010 lukt het niet meer om de nieuwe wet in te voeren, omdat ook de Eerste Kamer er nog over moet oordelen.1 juli 2010 is de eerstvolgende gelegenheid. „Het gaat in elk geval in deze kabinetperiode in. Daar doet de overgangstermijn van een jaar om te wennen aan de nieuwe situatie, niets aan af ”, aldus Van der Hoeven. Ook in de nieuwe opzet kan een gemeente nog twaalf keer per jaar een koopzondag hebben. Meer koopzondagen kunnen alleen in toeristische gebieden, waarbij een gemeente voortaan ook zorgvuldig andere belangen als overlast en leefbaarheid moet afwegen.

VVD en PVV wijzen het kabinetsvoorstel voor wijziging van de winkeltijdenwet af, dat leidt tot minder koopzondagen. Ze vinden ook dat een winkelier zelf moet kunnen bepalen of een zaak op zondag open gaat. „Laat gemeente, kerk en staat er alsjeblieft buiten”, meent Elias (VVD).

D66 en GroenLinks zijn eveneens tegen en willen de gemeenten veel meer ruimte bieden voor een eigen koers. „Het is bitter dat we in deze tijd van economische recessie zo veel tijd besteden aan een wet die de bedrijvigheid moet beteugelen”, aldus Van der Ham (D66). Halsema (GroenLinks) noemt de wet „ontijdig en onhandig” gezien de economische omstandigheden. En: „De wet houdt geen gelijke tred met de moderne maatschappij”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer